Region Västernorrland kommer att börja införa screening av tjock- och ändtarm i början av nästa år. Foto: SVT

Ny typ av screening för cancer införs i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år planerar Region Västernorrland att införa en allmän screening för tjock- och ändtarmscancer för personer över 60 år i länet.

– Det känns bra att vi äntligen är på gång. Man räknar med att vi kan spara cirka 300 liv varje år på nationell basis, säger Maria Walldén, kirurg Region Västernorrland.

Socialstyrelsen rekommenderade regionerna redan för sju år sedan att införa tarmscreening. Det skulle kunna rädda hundratals liv då tjocktarmscancer är den fjärde vanligaste cancersjukdomen i Sverige. (Prostata-, bröst-, och hudcancer är de tre vanligaste).

Förberedelserna för screeningen pågår för fullt i Västernorrland. Om allt går i lås kan den påbörjas redan nästa år, 2022.

– Vi har ett preliminärt datum i april, vi skulle vilja börja nu, men det har att göra med att det är ett nationellt system som byggs upp och vi måste se att det fungerar först, säger Maria Walldén.

Inte alla åldergrupper

Screeningen innebär, när allt är på sin plats, att personer över 60 år ska uppmanas skicka in avförningsprov vartannat år upp till 74 års ålder. Om provet innehåller blod kallas personen till undersökning i antingen Sundsvall eller Örnsköldsvik.

Enligt Maria Walldén har man inte resurser att kalla alla åldersgrupper samtidigt utan först omkring 2024 ska alla berörda vara inne i systemet.

Hon är nöjd med att screeningen snart är på plats.

– Det har varit mycket med pandemin, men vi behöver få tänka framåt också, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer