Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Årets undersökning visar att det nästan inte finns några lax- och öringsungar i Ljungan. Foto: Fredrik Israelsson SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny undersökning: nästan inga lax- och öringsungar i Ljungan

Uppdaterad
Publicerad

Mängden ungar av lax och havsöring i Ljungan är rekordlågt. Det visar länsstyrelsens elfiskeundersökningar som nyligen genomförts. Flera generationer saknas och sjukdomar hos både yngel och lekfisk misstänks vara orsaken.

Årets elfiskeundersökningar i Ljungan visar att flera generationer av lax och öringsungar saknas. Resultatet skiljer sig markant från undersökningen som gjordes för två år sedan då man slog rekord i antal laxungar i älven.

– Det ser riktigt dåligt ut, vi har fiskat hela vägen från Viforsen till Järnvägsforsen men har nästan inte fått någon lax alls och väldigt få ungar av havsöring, säger Anders Berglund på länsstyrelsen i Västernorrland.

M 74 blossar upp

Anders Berglund tycker att situationen är oroväckande och kopplar det dåliga resultatet till att lekfisken mer eller mindre har uteblivit de senaste två åren, bland annat på grund av sjukdomar som drabbar de vuxna fiskarna.

Men också, och kanske ännu mera oroande, genom att ynglen återigen drabbas av sjukdomen M 74.

– M 74 som finns i alla svenska laxälvar kan slå väldigt hårt och den sjukdomen har varit på uppgång de senaste åren, säger han.

Stor dödlighet

M 74 misstänks bero på brist på tiamin. Odlad fisk kan behandlas genom att man tillsätter tiamin i vattnet medan sjukdomen orsakar stor dödlighet hos den vilda fisken.

Nu saknas alltså två generationer av laxungar i Ljungan och även ungar av öring. Frågan är vad det betyder för fiskbeståndet i älven på sikt.

Hopp om lek i år

Nu hoppas han att de laxar som är på uppväxt ute i havet återkommer till lek i stor omfattning nästa år och att årets lek blir lyckad, det verkar det finnas förutsättningar för.

– Vi ser att det är mycket lekfisk i älven i år, både lax och öring. Vi får hoppas att de får leka i fred och att det går bra för deras avkommor, så ska det här kunna rätta till sig.     

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer