Ny vindkraftssatsning

Uppdaterad
Publicerad

Utbyggnaden av vindkraft i gränsområdet mellan Jämtland och Västernorrland lockar nu ytterligare investerare. Förutom SCA och Statkrafts planer på nära 500 kraftverk har bolaget Väktaren Vind AB inlett en projektering av vindkraftverk för ytterligare två miljarder kronor.

Det handlar om sju mindre områden om sammanlagt 60-70 verk. Gemensamt är att det rör sig om privatägd mark som ligger i anskutning till de stora vindkraftparker som SCA och Statkraft planerar. I dagarna har Väktaren Vind AB med huvudkotor i Härnösand börjat teckna arrendeavtal med berörda markägare som erbjuds andelar i de nya kraftverken.

Enligt Väktaren Vind AB vill man prova ett nytt system med högre ersättning än de gängse ersättningsnivåerna på marknaden.

SSVAB

Miljardsatsningen kräver dock investerare. Enligt Väktaren Vind AB finns flera i kulisserna:

– Det finns ett oerhört stort intresse och vi har flera starka investerare som vill vara med i projektet, säger Erik Kolbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSVAB

Mer i ämnet