Om en månad tillträder Berit Högman som första kvinna på landshövdingestolen i Västernorrland. Foto: Jennie Johansson/SVT

Nya landshövdingen har alltid genusglasögonen på

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen hälsade Västernorrlands blivande landshövding Berit Högman på i sin residensstad Härnösand.

Det var ett stort pressuppbåd som mötte Berit Högman i Härnösand under fredagen. Så sent som på torsdagen blev det känt att hon blir Västernorrlands 54 landshövding och den första kvinnan på posten på nära 400 år.

Hur kommer det faktum är du är första kvinnliga landshövning att påverka jobbet?

– Svårt att säga eftersom jag är kvinna själv och det viktigaste är ändå att jag sköter uppdraget. Men jag har alltid genusglasögonen på.

Gift med ångermanlänning

Formellt börjar hennes förordnande 16 april och sträcker sig till 31 juli 2023, alltså drygt fem år framåt. Även om hon är gift med en ångermanlänning och ofta har besökt länet lär den första tiden ägnas mycket åt att sätta sig in i de lokala förhållandena.

– Jag kommer att behöva tid att lyssna in och besöka alla sju kommuner och ta del av näringslivet. Men redan kan jag säga att ni kan vara stolta över kunskapen och rikedomen som finns här. Den stora utmaningen blir demografin.

Liknande demografi, alltså befolkningens fördelning och storlek, har hon upplevt på hemmaplan i länet.

Stora likheter

– Det finns stora likheter mellan länen, till exempel rikedomarna i skogen och forskning inom biokemi, säger Berit Högman i morgon åker vidare till Kramfors.

Nuvarande landshövdingen Gunnar Holmgren fanns också på plats. Han slutar två år i förtid av familjeskäl.

– Jag tror att folk har förståelse för att min livssituation har förändrats, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.