Nya larm om algblomning i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Fler rapporter om algblomning har kommit in till ICBV, Informationscentralen för Bottniska viken.

Badplatsen i Hörsång, Kramfors kommun, och Svartviks havsbad i Härnösand, tillhör de nya områdena.

Enligt IBVC består blomningarna mest troligt av cyanobakterier, det som tidigare kallades blågröna alger, och man uppmanar till att undvika bad och att inte låta hunda dricka ur vattnet i de drabbade områdena.

– Är det grumligt vatten bör man inte bada, säger Kristin Dahlgren på Informationscentralen.

Faran inte över

Trots att vädret nu blivit svalare, är faran inte över för fortsatta algblomningar eftersom vattnet fortfarande är varmt. Söndagens blåsiga väder kan ha rört upp algerna.

– Blir det lugnt väder kan det fortsätta att blomma igen, säger Kristin Dahlgren.

Efter helgen har Informationscentralen fått in rapporter om blomningar från Hornöviken i Örnsköldsviks kommun, Hörsång i Kramfors och Glon, Smålaviken, Svartviks havsbad, Södra sundet och Fälleviken i Härnösands kommun.

Algförgiftning

Symptom

Giftet från algerna kan ge hudutslag, röda ögon som kliar, huvudvärk och magsjuka. Något som ger sig till känna några timmar efter att man badat eller fått i sig vattnet med blommande alger.

Att tänka på vid algblomning

Undvik vatten med blommande alger och alger som spolats upp på land. Om du kommit i kontakt med blommande alger bör du duscha av kroppen och om du fått ögonbesvär, skölj dem med rent vatten. Barn och djur är ofta mer utsatta för algförgifting.

Källa: 1177 vårdguiden, SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.