Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Länsstyrelsen har upptäckt nya misstänkta miljöbrott i vindkraftparken. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nya misstänkta miljöbrott upptäckta i Viksjö

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftbygget i Viksjö har knappt kommit igång efter det långa byggstoppet när projektet står inför nya problem. Länsstyrelsen har upptäckt nya misstänkta miljöbrott i vindkraftparken.

Mest anmärkningsvärt är ett vägbygge som skett utan tillstånd. När länsstyrelsen undersökt vad som hänt visar det sig att den tyska totalentreprenören Nordex lämnat ut en en icke godkänd ritning till en av underentreprenörerna som satt igång att bygga vägen.

Länsstyrelsens kritik är skarp. ”Det är mycket anmärkningsvärt att ritningar som ännu ej godkänts, eller ens kommunicerats till tillsynsmyndigheten lämnas till entreprenörerna”, skriver länsstyrelsen.

Flera polisanmälningar

Länsstyrelsen överväger att återigen polisanmäla byggherren Nysäter Wind för misstänkta brott mot miljöbestämmelserna. Bolaget utreds redan för sex misstänkta miljöbrott efter den inspektion som ledde till att bygget stoppades i höstas.

Länsstyrelsen har skyldighet att polisanmäla men har ännu inte bestämt hur man ska göra med de nya upptäckterna. Oavsett om det kommer att ske polisanmälningar eller inte så ser miljöhandläggaren Anna Bäckman allvarligt på det som skett. Det rör sig om omotiverade sprängningar och upplag i känslig natur och precis som i höstas ifrågasätter länsstyrelsen om Nysäter Wind har kontroll på vad som sker i den 52 kvadratkilometer stora vindkraftparken.

– Att man bygger utan att man kommunicerat och troligen inte heller kontrollerat indikerar ju att det kan inträffa mer. Det är ett problem som genomsyrar det vi ser i parken, säger Anna Bäckman.

Vid en inspektion av vattenverksamheten i parken har det visat sig att det i samtliga vattendrag där det skett trumbyten finns allvarliga brister. Trummorna är underdimensionerade, konstaterar länsstyrelsen.

Rörigt bland entreprenörerna

Vindkraftparken i Viksjö kommer att bestå av 114 vindkraftverk och ska bli en av Europas största. Trots att det rör sig om en stor investering på 5,5 miljarder är det emellertid ett byggprojekt som kantats av problem. Byggstoppet i vintras har orsakat en tvist i entreprenörsledet om vem som ska lastas för de misstänkta miljöbrotten.

Till och med branschorganisationen Maskinentreprenörerna har beskrivit entreprenörskedjan i Viksjö som rörig och lång och vildvuxen. I Uppdrag granskning förra veckan berättade en entreprenör hur de beordrats att ”köra på” trots att det fanns invändningar mot en dumpning av jordmassor, ett misstänkt miljöbrott som upptäcktes redan i höstas och som nu utreds av polis.

Otillåtet vägbygge

Då, i höstas, lovade byggherren Nysäter Wind att få ordning på rutinerna på bygget, men ändå har alltså länsstyrelsens miljöinspektörer hittat nya misstänkta miljöbrott i parken. Vid en inspektion i april gjordes bland annat följande upptäckter.

  • Obefogade sprängningar
  • Omotiverade upplag av jord och krossat berg.
  • Ett vägbygge som saknar tillstånd.

Vägbygget har den tyska totalentreprenören Nordex beställt av sina underentreprenörer trots att det saknades tillstånd.

Vindkraftparken ligger i Ljustorpsåns och Mjällåns dalgång som är ett riksintresse för naturvård. Geologiskt betecknas området som ett av de mest  skyddsvärda i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet