Regementschefen i Sollefteå: Vi är beredda att växa snabbare om det krävs

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har fått rejält ökade anslag och växer snabbt just nu. Efter Rysslands plötsliga krig i Ukraina vill politikerna dessutom se en ökad takt i den svenska upprustningen.  Det här kan få konkreta effekter för I 21 där man just nu förbereder sig för att ta emot den första kullen värnpliktiga.

Det lades ner för 20 år sedan men återinvigdes i början av det här året.  Regementet I 21 befinner sig nu i uppstarten av en försvarstillväxt som beslutades 2019.

I augusti kommer de första värnpliktiga till regementet – 40 till Sollefteå och 60 till Östersund som ingår i I 21. 2030 ska man ha två skyttebataljoner färdiga med totalt 250 värnpliktiga.

Kriget ritar om kartan

Men kriget i Ukraina ritar om kartan snabbt och både kraven och pengaflödet till den svenska militären ökar. Tar politikerna och försvarsmakten besluten kan regementet i Sollefteå snabbt ställa om:

– Vi skulle kunna växla upp till målet 250 värnpliktiga i Sollefteå och Östersund, redan om något år, säger Jonas Karlsson, överste och regementschef till SVT.

Den långsiktiga planen är att bygga upp två brigadförband – med 850 värnpliktiga – på bägge orterna.

– Men det ligger bortom 2035, säger Jonas Karlsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.