Utbildningsminister Anna Ekström (S) gav besked om nya regler för barn i förskola och skola. Bra, tycker Urban Åström, skoldirektör i Sundsvall, som samtidigt varnar för negativa effekter

Nya smittregler för skolorna – åtgärder för att avlasta personalen

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom nya bud när det gäller coronapandemin och skolorna – från och med nu ska barn i förskola och grundskola hålla sig hemma om någon närstående i familjen är smittad. Enligt utbildningsminister Anna Ekström handlar det om att avlasta skolorna och personalen.

Dagens besked innebär en anpassning för det som redan gäller för gymnasieelever.

Det som sagts tidigare om barns generellt låga smittsamhet gäller fortfarande, den här förändringen görs efter signaler om de stora påfrestningar som pandemin har inneburit för skolorna i landet, sa utbildningsminister Anna Ekström (S) när hon presenterade de nya reglerna på en presskonferens idag.

Coronaviruset i Västernorrland

Skolan behöver lugn och ro

De nya reglerna ska, enligt förslaget, skapa lugn och ro i skolan och göra det möjligt att fokusera på själva skolarbetet.

Roy Resare, rektor på Bergsåkersskolan i Sundsvall med elever från förskoleklass till nian, tycker att de nya reglerna är bra:

– Det blir inte så ologiskt, säger han och menar att man nu slipper de knepiga samtalen från föräldrar som smittats och som har svårt att förstå varför de ska skicka sina barn till skolan.

Slipper oro och misstankar

– Det är bra att kunna undvika oro och misstankar, säger han. Han tror inte att de nya reglerna kommer innebära att fler av skolans elever måste vara hemma.

Roy Resare, rektor på Bergsåkers skola, tror inte att det nya reglerna innebär att fler elever måste vara hemma.

Om det behövs – har ni kapacitet att börja med undervisning på distans för de här grundskoleeleverna?

– Ja, vi förberedde för det redan i våras, säger Resare.

Finns baksida

Urban Åström, skoldirektör i Sundsvalls kommun tycker även han att de nya reglerna är bra.

Samtidigt finns det saker som oroar, menar han:

– Det finns en negativ aspekt och det är att färre barn kommer att kunna vara i skolan.

Hör Urban Åström i klippet om bland annat just den farhågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet