Mats Brännström, t h, och Anders Sylvan – nya på posterna som Hälso- och sjukvårdsdirektör respektive regiondirektör. Men bägge är tillfälliga lösningar i väntan på att rekryteringen ska bli klar. Foto: Pressbild, SVT

Nya toppchefer i regionen

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har regionen nu blivit av med två toppchefer – idag presenteras deras efterträdare. Men båda blir tillfälliga lösningar.

I slutet av november kom beskedet att regiondirektör Hans Wiklund ville avsluta sin tjänst, och för en tid sedan stod det klart att även Peter Löthman, Hälso- och sjukvårdsdirektören byter jobb.

Wiklund tog över som regiondirektör efter de turbulenta turerna 2017 kring Inger Bergström och Peter Löthman har haft sin tjänst sedan 2014.  Löthman blir dock kvar i regionen, men i en annan roll.

Två rutinerade ersättare

Jakten på att hitta ersättare har redan inletts, men under tiden kommer Mats Brännström och Anders Sylvan att hoppa in som tillförordnade chefer -  Mats Brännström tar tillfälligt över jobbet som Hälso- och sjukvårdsdirektör och Anders Sylvan ersätter Hans Wiklund. 

Förhoppningen är att en permanent lösning ska vara klar efter sommaren.

Bägge är läkare och har tidigare erfarenheter av toppjobb inom landsting/regioner.

Sylvan har tidigare varit verksamhetschef på Kirurgcentrum i Umeå och regiondirektör i Västerbotten och Mats Brännström har varit landstingsdirektör i Norrbotten.

Utredde primärvården

Brännström har även utrett krisen inom primärvården, en utredning där han föreslog att både medel och personal skulle flyttas från sjukhusen till just primärvården – för att vända krisen. 

Utredningen, som var klar 2017, presenterades för politikerna i de fyra nordliga landstingen/regionerna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.