Nya uppköpsrykten kring SCA

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppköpsrykten kring SCAs skogsindustrier uppges en grupp riskkapitalbolag också vara intresserad av företagets hygienverksamhet. Det uppger Dagens Industri på nätet.

Enligt tidningens källor är det två olika grupperingar av riskkapitalbolag som håller på att värdera hygienverksamheten i syfte att lägga ett bud.

Uppköpsryktena kommer efter det att SCA aviserat en uppdelning av bolaget i två delar vid årets  bolagsstämman SCA hygienverksamhet som tillverkar mjukpapper och blöjor skulle enligt förslaget knoppas av i ett eget bolag och delas ut till aktieägarna samtidigt som SCAs skogsverksamhet skulle bilda ett separat bolag. Det nya SCA Skog skulle dessutom flytta tillbaka huvudkontoret till Sundsvall.

SCA

Flytt i farozonen?

Det är inför uppdelningen av bolaget som det nu förekommer rykten om spekulanter som lurar i vassen. I september kom först uppgifter att Skandia och riskkapitalbolaget Nordic Capital samt en okänd tredje part lagt ett bud på SCAs skogsverksamhet, det vill säga på den del av bolaget som skulle få sitt säte i Sundsvall. Här ingår en rad fabriker, sågverk och Europas största privata skogsinnehav på 2,5 miljoner hektar. Uppgifterna om budet har sedan dess inte konkretiserats närmare, men följs nu alltså av uppköpsrykten också kring SCAs hygienverksamhet.

Enligt Dagens Industri är det två olika grupperingar av riskkapitalbolag som räknat på värdet och börjat granska finansieringsmöjligheterna i syfte att lägga ett bud innan SCA delas upp.

Tysk affär komplicerar

Enligt Dagens Industri har värderingen komplicerats av att SCA strax innan jul köpte upp det tyska bolaget BSN Medical för 26 miljarder.

Uppköpsryktena kring SCA har oroat. Facket menar att intresset från riskkapitalbolag kan innebära att SCA styckas upp och säljs ut:

– Vi kan tyvärr inte göra så mycket eftersom det är en ägarfråga. Däremot kan vi göra klart för alla vilka farhågor vi har inför en eventuell affär. Blir det här verklighet är jag rädd för att SCA som vi känner det kommer att dö, sa Roger Boström, pappers ordförande på Östrand när uppgifterna om ett bud på SCAs skogsindustrier blev kända i höstas.

Uppköpsrykten oroar facket

Också förre styrelseordföranden Sverker Martin-Löf har uttryckt oro. I en intervju i Ekot i höstas menade han att ledningen och SCAs storägare slagit in på en ny kurs och jagar kortsiktiga vinster.

– Istället för att jobba och göra rätt på sikt så säljer man aktierna. Vi ser nu hur dom talar om att stycka SCA och att stycka Sandvik. Det här har ju spritt en väldig oro i företagen, säger Sverker Martin-Löf.

SCA har cirka 2 000 anställda i Sundsvallsregionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SCA

Mer i ämnet