Det firades med Tårta när SCA flyttade tillbaka sitt huvudkontor till Sundsvall. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SCA tillbaka i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

SCA är tillbaka i Sundsvall. På måndagsmorgonen inleddes handeln med SCA-aktien på börsen och på det nygamla huvudkontoret på Skepparplatsen i Sundsvall firade personalen.

Beslutet som innebar att SCA skulle styckas upp i två fristående bolag fattades av bolagsstämman i april och det är den här veckan det händer.

Idag startade börshandeln med den nya SCA-aktien och på torsdag startar sedan handeln med det avknoppade hygienbolaget Essity.

Det ursprungliga SCA

SCA i Sundsvall har 4 000 anställda och omsätter 16 miljarder kronor. I företaget återfinns det ursprungliga SCA så som bolaget såg ut innan hygienverksamheten växte sig stark. Där finns pappersbruken, massabruken, sågverken och det skogsinnehav som är det största privata skogsinnehavet i Europa.

Koncernchef är Ulf Larsson. Måndagen inleddes med tårta och tal till personalen.

– Det känns bra att ledningen finns nära den verksamhet vi ska driva, säger han till SVT Västernorrland.

Rekryterat specialister

Inför flytten fanns det en viss oro att det skulle bli svårt att rekrytera specialister på koncernnivå.

Det fanns en reservplan att starta filial i Stockholm i syfte att underlätta rekryteringen av specialister men det visade sig inte vara nödvändigt. SCA har anställt ett 20-tal experter inom områden som valuta och investor relations som alla placerats i Sundsvall. Ekonomidirektören kommer närmast från Hong Kong.

Handeln inleddes

När börshandeln med nya SCA-aktien inleddes på måndagsmorgonen värderades aktien till omkring 65 kronor. Det motsvarar cirka 25 procent av värdet på den gamla SCA-aktien. Värdet på den Essity-aktie som introduceras på torsdag väntas bli 75 procent av värdet på den gamla SCA-aktien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SCA

Mer i ämnet