Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Nysäter Wind: ”Konkursansökan är besvärande för projektet”

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftprojektet i Viksjö har drabbats av motgång på motgång. Per Nordlund som är vd för byggherren Nysäter Wind säger att fredagens konkursansökan mot Nordex är besvärande för projektet.

Mycket står på spel. Miljötillstånden för vindkraftbygget i Viksjö går ut sommaren 2021 och förseningarna börjar nu bli påtagliga.

– Det är tydligt att Active Works lämnat in en konkursansökan vilken jag också sett, men från Nordex sida har man samtidigt sagt att det inte finns någon grund för konkursansökan och det är det enda jag kan förhålla mig till, säger vd Per Nordlund.

Tidsplan i farozonen

Nordex är ett stort företag som omsätter 30 miljarder, kan ansökan vara en del i ett förhandlingsspel mellan företagen?

– Det vill jag inte spekulera om. Konkursansökan kommer nu att hanteras juridiskt, säger Nordlund.

Kan det här äventyra tidsplanen för projektet?

– Kan jag inte uttala mig om men vi önskar givetvis att projektet kommer igång igen. Det har vi också framfört till Nordex.

Konflikt om pengar

Vindkraftbygget i Viksjö står emellertid inte helt stilla. I den mindre delen av parken som heter Björnlandshöjden pågår bygget, medan den dubbelt så stora Hästkullen förlamats av en djup konflikt mellan totalentreprenören Nordex och deras huvudentreprenör Active Works.

Konflikten hade sin början i oktober när länsstyrelsen upptäckte allvarliga brister i miljöarbetet i området. Arbetet stoppades och har sedan inte kommit igång.

Det som först var en konflikt om hur miljöarbetet i den blivande parken utförts har sedan dess utvecklats till en konflikt om pengar.

Fakturor bestridda

Nysäter Wind uppger för sin del att de betalat Nordex för det arbete som utförts i parken medan Active Works hävdar att de inte fått betalt. I denna tvist har ett 30-tal underentreprenörer som kontrakterats av Active Works, inte fått betalt.

Den snåriga tvisten kulminerade på fredagen när Active Works begärde Nordex Sverige i konkurs.

Active Works vill ha betalt för det arbete som utförts vid Hästkullen medan Nordex har bestritt fakturorna eftersom man inte är nöjda med hur arbetet genomförts, uppger företaget.

I den del av vindkraftparken där bygget fortgår – Björnlandshöjden – har Nordex kontrakterat en annan huvudentreprenör.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Snårigt upplägg bakom vindkraftpark i Viksjö – det här gäller konflikten. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet