Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Runt 900 miljoner är totalkostnaden för avloppsprojektet där omkring 1 000 fastigheter ska anslutas. ”Det är i första hand ett miljöprojekt” säger Anna Olofsson, utvecklingsansvarig på Mittsverige vatten & avfall. Foto: Per-Erik Ström /SVT

Nytt avloppsnät i Njurunda kostar närmare en miljard – ”Vi gör det för vattenmiljön”

Uppdaterad
Publicerad

De kommande åren ska närmare tusen fastigheter längs Njurundakusten söder om Sundsvall ska anslutas till det kommunala vatten- och avloppsledningsnätet. Ett jätteprojekt för totalt runt 900 miljoner kronor – och det kostar ett par hundra tusen kronor för varje enskild fastighetsägare.

– Det är klart att många tycker det är mycket pengar, men det är ett miljöprojekt, säger Anna Olofsson på kommunala Mittsverige vatten & avfall.

Via sammanlagt tolv pumpstationer ska avloppsvattnet så småningom hamna i reningsverket i Essvik i Kvissleby. Just nu pågår arbetet för fullt i området i och omkring Bergafjärden.

Alla fastighetsägare i det aktuella området måste ansluta till det nya kommunala avloppsnätetnätet. Skälet är att de enskilda avloppen inte klarar dagens hårda miljökrav. Enskilda avlopp står för en relativt stor del av de utsläpp som leder till övergödning av vattenmiljön.

Fastighetsägare betalar

Men anslutningen är inte gratis. Enligt Mittsverige vatten & avfall  får varje fastighetsägare själv betala i snitt mellan 170 000 och 200 000 kronor.

– Huvudskälet till det här är att det handlar om ett långsiktigt hälso- och miljöprojekt. Avloppsnätet måste man ansluta sig till, men när det gäller vattnet så kan man välja. Om man kan visa att man har bra vatten från egen brunn kan man behålla den, säger projektledaren Peter Nylén.

Klart slutet 2026

Erfarenheten från liknande tidigare projekt i Sundsvalls kommun är att kommunikation med de berörda hushållen både är viktig och svår.

– Den vanligaste frågan vi får är ”när kommer ni till mig?”. Den kan vara svårt att svara på mer exakt men vi försöker vara så tillgängliga vi kan för fastighetsägarna och svara så bra vi kan.

Preliminärt ska hela projektet vara klart i slutet av 2026, alltså om fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.