Foto: SVT

Nytt besked om Kubals framtid väntas i dag

Uppdaterad
Publicerad

Sent under fredagen kommer enligt uppgift ett nytt besked från de amerikanska myndigheterna beträffande hoten om sanktioner mot den ryske oligarken Oleg Deripaska, ägare av aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall.

I drygt ett halvår har stängningshotet vilat över Kubal, Sveriges enda producent av primäraluminium.

De amerikanska myndigheternas hot om sanktioner mot Kubals ryska ägarbolag Rusal som i sin tur ägs av Oleg Deripaska har flytatts fram, månad för månad – senast i början av november.

Kubal

Det senaste satta datumet för besked är 12 december. Men redan under fredagseftermiddagen väntas alltså ett beslut i frågan.

Kommunen följer utvecklingen

”Det är samma läge nu som då – om vi inte hör något så måste vi förbereda stängning i början av nästa vecka”, skriver Kubals ledning i ett mejl till nyhetsbyrån TT.

På Sundsvalls kommun följer man utvecklingen.

– Det är klart. Vi har inte så mycket att säga än men det är klart att vi ser fram emot vad kvällens besked blir, säger Eva Carron, samhällsutvecklingschef på Sundsvalls kommun till SVT Västernorrland.

Stor arbetsgivare

Stefan Hultman, ordförande för Metallklubben på Kubal, lät meddela på fredagsmorgonen att han ännu inte nåtts av någon ny information i frågan.

Kubal har i dagsläget ungefär 470 anställda och är en av Västernorrlands största privata arbetsgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet