Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vilken lösning Stiven Wiklund tror är möjlig för att få till en renovering av Vikbron över Ljungan. Foto: Eva Harström, SVT

Nytt hopp om att Vikbron i Fränsta ska renoveras

Publicerad

Vikbron i Fränsta har varit avstängd ett par år och det har länge varit oklart vad som ska hända. Nu hoppas byborna på att det ska finnas en lösning.

Vikbron över Ljungan är 133 meter lång och byggdes redan 1888. Vid översvämningen år 2000 blev bron allvarligt skadad och lagades provisoriskt. Sedan maj 2017 är bron avstängd med en vägbom, men det finns de som passerar ändå.

– Ja, en hel del kryper under fast man inte ska. Men vi vill ju gärna att det ska öppnas här, så att man kan gå hela slingan, säger Gunhild Bergström.

Populärt promenadstråk

Kicki Åsberg och Gunhild Bergström går varje dag förbi Vikbron. De önskar att den skulle öppnas, så att de kan gå hela slingan som kallas Kärleksstigen. Foto: Eva Harström, SVT

Tillsammans med Kicki Åsberg går hon förbi varje dag och det är ett populärt promenadstråk vid älven. Bron ägs av Roggafors-Finnsta-Viken Intresseförening, men de är inte beredda att ta hela ansvaret under renoveringsarbetet. I en intresseförening kan det uppstå situationer där en medlem får ta personligt ansvar.

Kan finnas en lösning

– De har känt sig oroliga om det skulle uppstå krav på skadestånd under renoveringen och då får de kalla fötter. Jag kan förstå det, säger Stiven Wiklund, som bor vid bron och är engagerad i frågan.

Enligt honom finns det andra föreningar som kan tänkas ta över ansvaret för bron. Hör i klippet ovan hur en lösning skulle kunna se ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer