Nytt klavertramp av Frisk (S)

Uppdaterad
Publicerad

En häpen landshövding fick höra en tung politiker prata om ”negerbyar”. Det hände i Timrå och nu vacklar förtroendet för socialnämndens ordförande Per-Arne Frisk (S).

Det var vid ett möte med länsstyrelsen om det planerade boendet för ensamkommande flyktingbarn i Bergeforsen som uttalandet föll.

”Hittade inte rätt ord”

Själv försvarar sig Per-Arne Frisk med att han i all hast inte hittade rätt ord, men kritiken har inte låtit vänta på sig. Flera ledamöter i socialnämnden tycker inte att man ska hålla sig med en vokabulär av kränkande ord:

– Han är ordförande i en socialnämnd och får inte uttrycka sig nedsättande om någon. Det är helt förkastligt och ett oerhört dåligt föredöme, säger Megan Sandberg (L), ledamot i nämnden.

Konflikt om bygglov

Flera politiker har hört av sig till SVT och varit kritiska. Stämningen på mötet med länsstyrelsen beskrivs som hätsk och fylld av prestige. Orsaken var att länsstyrelsen avslagit kommunens ansökan om bygglov när boendet för ensamkommande flyktingbarn etablerades. Bygget har överklagats av boende i Bergeforsen men enligt länsstyrelsen var det inte därför man avslog bygglov utan på rent formella grunder.

Ärendet har dock skapat en konflikt mellan länsstyrelsen och socialnämnden och i praktiken var mötet tänkt att lösa upp knutarna med kommunen.

– Vi fick till och med löfte av landshövding Gunnar Holmgren att han skulle hjälpa oss med blanketterna så att de blev rätt ifyllda, berättar Megan Sandberg.

Häpen landshövding

Istället tog mötet en helt oväntad vändning när en häpen landshövding fick höra socialnämndsordföranden börja tala om negerbyar. Han ska också ha uttalat sig om vad som är ”kvinnogöra” och inte.

– Jag skäms. Landshövdingen hade med sig en medarbetare som tog till orda och sa att här i Timrå verkar ni ha lång väg att vandra, och det är bara att hålla med. Mitt förtroende för Frisk vacklar, säger Megan Sandberg.

Tagen i örat av statsministern

Själv tycker Per-Arne Frisk att det blåst upp till storm i ett vattenglas.

– Jag försökte hitta rätt ord. Jag ville säga att om man samlar alla på ett ställe som i ett getto så blir det ingen integration, och det var när jag inte kom på rätt ord så blev det negerbyar. Att det skulle ha blivit en hätsk stämning förstår jag inte, något sådant upplevde inte jag.

Tidigare har Per-Anders Frisk också uttalat sig förklenande om EU-migranter i SR Västernorrland och den gången tillrättavisades han av självaste statsministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kallade flyktingboende för ”negerby”

Mer i ämnet