Foto: SVT

Nytt krut i debatt om logistikpark

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20 år gammalt avtal har gett nytt krut till debatten om Logistikparken i Sundsvall. I avtalet från 1995 åtar sig SCA att betala notan för infrastrukturinvesteringarna i området.

Avtalet är emellertid inte bara gammalt. Det är också tecknat för en annan situation än den utbyggnad av Logistikparken som nu planeras. Avtalet skrevs under av Sundsvalls kommun och SCA när planerna på en utbyggnad av Ortvikens papperspruk var aktuell på 90-talet.

– Överenskommelsen träffades i en helt annan situation. Då rörde det en utbyggnaden av SCA:s pappersbruk medan Logistikparken är till för hela näringslivet i regionen, säger kommunalrådet Peder Björk (S).

Petersvik

Delar på notan

Utbyggnaden av Ortviken blev aldrig av men det lilla Sundsvallspartiet och Sverigedemokraterna menar att det 20 år gamla avtalet visar att SCA tidigare var berett att stå för en större del av infrastrukturnotan i området än det som varit aktuellt i logistikparkprojektet. Byggstarten närmar sig och exploateringsavtalet mellan kommunen och SCA innebär att man delar på notan, cirka 400 miljoner vardera.

Det är dock inte pengarna som rört upp känslorna mest i projektet utan det faktum att bebyggelsen i Petersvik lösts in av kommunen för att rivas.

”Känner mig vilseledd”

Enligt Johnny Skalin visar det gamla avtalet att SCA tidigare varit beredd att betala mer för infrastrukturinvesteringarna i Ortviken, Tunadal och Petersvik. Bland annat var SCA beredd att betala för en transporttunnel mellan Ortviken och Tunadal.

– Jag tror att få fullmäktigeledamöter känt till detta och jag tror att de tänkt annorlunda kring hela projektet om det hade varit känt, säger Johnny Skalin (SD). Jag känner mig vilseledd av att det dyker upp fört nu.

Vid sitt möte på måndagen beslutade fullmäktige att teckna ett nytt exploateringsavtal mellan SCA och Sundsvalls kommun som bland annat ersätter den gamla överenskommelsen från 1995.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Petersvik

Mer i ämnet