Nytt larm om sextrakasserier i ungdomsverksamhet i Timrå

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan omplacerades en anställd efter larm om sexuella trakasserier vid en kommunal ungdomsverksamhet i Timrå kommun. Nu skakas verksamheten på nytt sedan ungdomar vittnat om ett sexualiserat språk, om kränkningar, obehag och otrygghet.

Sedan uppgifterna nådde Timrå kommun har ytterligare en anställd valt att lämna verksamheten. Uppsägningen kom in som en direkt följd av de nya uppgifterna, uppger Jan Eriksson som är förvaltningschef i Timrå kommun.

– När den anställde som berörs av informationen fick kännedom om kritiken valde personen i fråga att själv lämna sin tjänst, säger han.

Redan för två år sedan

Det är inte första gången som språkbruket inom den kommunala verksamheten anklagas för kränkningar och sexuella anspelningar. För två år sedan blev en man, som dessutom var fritidspolitiker, omplacerad sedan det slagits larm om ett grovt språkbruk. Det visade sig senare att kommunen redan fyra år dessförinnan nåtts av uppgifterna utan att agera.

När trakasserierna senare blev kända lovade Timrå kommun att skärpa sina rutiner och att förvaltningscheferna omedelbart skulle agera om de nåddes av uppgifter om trakasserier och kränkningar.

Extern utredare tillsatt

Nu har det alltså hänt igen.

SVT: Varför får ni inte ordning på den här verksamheten.

– Det kan jag tyvärr inte svara på, säger Jan Eriksson och fortsätter:

– Det är därför jag tycker det är viktigt att situationen utreds. Vi har tagit in en extern utredare som skall gå till botten med det som hänt. Vi vill givetvis att den här verksamheten ska vara bra för alla, det är ju därför vi bedriver den.

”Vi mår extremt dåligt”

Det ungdomarna slagit larm om är ett grabbigt och sexualiserat språkbruk. Personal har trakasserats av ungdomar, uppger de i ett mail till kommunen som man skrivit tillsammans med sina vårdnadshavare. Problemet är att ansvariga för verksamheten inte sagt ifrån utan accepterat tonläget, menar de.

De skriver: ”Miljön är så dålig att vi överväger att inte komma dit något mer och vi känner oss väldigt otrygga”. ”Vi mår extremt dåligt när allt detta händer runtom oss hela tiden”.

SVT har varit i kontakt med en anställd i verksamheten som inte vill kommentera situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.