Nytt program mot livmoderhalscancer införs

Uppdaterad
Publicerad

Nu införs ett nationellt vårdprogram mot livmoderhalscancer. Det innebär att cellprover för kvinnor i vissa åldrar kompletteras med en HPV-analys.

Livmoderhalscancer brukar ha ett långt förstadium innan själva cancern utvecklar sig. Men genom en förfinad analys kan fler cellförändringar hittas innan de utvecklar sig till cancer. Den nya sortens analys i det nationella vårdprogrammet mot livmoderhalscancer ska göra det enklare att se om virus har lett till cellförändringar eller inte.

– Provtagningen för kvinnorna genomförs precis som tidigare, men genom den nya rutinen kan vi hitta dem som löper större risk att drabbas av cellförändringar, säger Anna Enander, överläkare på kvinnokliniken i Sundsvall.

Antalet fall har minskat

Med cellprovsscreening har antalet fall av livmoderhalscancer minskat med närmare 70 procent sedan 60-talet då cellprover infördes. Men fortfarande insjuknar cirka 450 kvinnor varje år i Sverige i livmoderhalscancer, och 150 av dem dör.

Socialstyrelsens analys pekar på att den nya screeningmetoden skulle leda till 60 färre cancerdiagnoser per år och att 30 liv till kan räddas varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.