Så här kommer det nya resecenrat att se ut från nordväst. Foto: SKIFU

Arbete påbörjas för nytt resecentrum i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

På måndag tas det första spadtaget för Sundsvalls nya resecentrum som ska ta hand om det ökade kollektiva resandet.

Pendlingen i regionen ökar och det är viktigt med ett tillgänglighetsanpassat och funktionellt resecentrum.

Med det nya resecentrumet ska möjligheten att byta mellan buss och tåg bli förbättrad. Enligt Skifus vd Peter Clemin är järnvägsstationens nuvarande koppling till busstrafik svag.

– Syftet med det nya resecentrumet är att samla tåg och bussar på ett och samma ställe. Det ska vara enkelt att byta från tåg till buss, säger Peter Clemin.

Arkitekttävling

Projektet som förväntas stå färdigt 2021 leds bland annat av en arkitekt som blivit utvald under en tidigare tävling.

– Det har varit en arkitekttävling där man har utsett en vinnare. Det kommer att bli jättebra, men är lite förfallet nu, säger han.

Ny busstation

Det nya resecentrumet förväntas kosta omkring 200 miljoner kronor. Perrongerna och bangården ska även rustas upp på uppdrag av Trafikverket.

– Under tågstationen kommer det att finnas en busstation. Entrén ska höjas upp, så att det blir handikappanpassat, säger Peter Clemin.

Längre sträcka till buss

Arbetet kommer att påverka sträckan från perrong till buss och taxi.

– Det kommer att vara lite stökigt, ofta har man väskor man ska rulla och ta med sig. Så det blir lite längre till taxi och buss, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.