Foto: TT / arkiv

Nytt vapen testas i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Härnösand är bästa stället i landet för tester av den nya sjömålsrobot som försvaret håller på att ta fram. Det kommer ge ekonomiskt uppsving i kommunen.

Nedlagda KA5 i Härnösand kommer att väckas till liv tillfälligt. Försvarets materielverk (FMV) har beställt utvecklandet av en ny sjömålsrobot av Saab, en order värd 3,2 miljarder kronor, och provskjutningarna kommer att ske i Härnösand.

– Härnösand har tack vare KA5 bästa förutsättningarna med en befintligt infrastruktur för den här typen av verksamhet säger Mats Hakkarainen, provplatschef hos FMV.

Ekonomisk boom för Härnösand

Sjömålsrobotarna ska skydda Sveriges kuster och ska ersätta nuvarande robotar som infördes i mitten av 80-talet. Enligt FMV kommer de nya robotarna bland annat att ha förbättrad radar, förbättrad målsökning och längre räckvidd.

Det tekniska kring både själva roboten och testerna är annars hemligt men enligt Mats Hakkarainen innebär det att omkring 150 personer kommer att delta i testerna under ett antal 3-4 veckors perioder under teståren i Härnösand.

– Det kommer bli en betydande verksamhet för hotell, restauranger, hyrbilar och turistnäring under de 3-5 år testerna ska genomföras säger Mats Hakkarainen.

Fred Nilsson har känt till FMVs planer under en längre tid och ser nu fram emot att testverksamheten ska komma igång. Foto: Peter Nässén, SVT

FMV har varit i kontakt med kommunalrådet Fred Nilsson (S), vid flera tillfällen och han har känt till planerna under en längre tid.

– De var noga med att det skulle finnas hotell med hög klass eftersom de väntar få många internationella gäster, säger Fred Nilsson.

Arbetet just påbörjat

Arbetet med att ta fram de nya sjömålsrobotarna har precis startat och själva testandet ligger fortfarande ett antal år framåt i tiden. I mitten av 2020-talet är det meningen att robotarna ska operativa i det svenska kustförsvaret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer