Ö-viksföretag polisanmält för miljöbrott

Publicerad

Länsstyrelsen har anmält ett företag i Örnsköldsviks kommun som sysslar med täktverksamhet för miljöbrott. Täkten saknar sedimenteringsanläggning vilket lett till att slam runnit över till grannfastigheten och förstört skogen.

Enligt anmälan ska det i grusföretagets verksamhetstillstånd från 2013 krävas en anläggning – dessutom med en oljeavskiljande anordning – som fångar upp sediment från avrinnande vatten.  Men någon sådan sedimenteringsanläggning finns inte.

I november 2017 vände sig en granne till länsstyrelsen och berättade att sediment från täkten läckt in på deras mark och orsakat stor skada – träden och övriga växtligheten dör helt enkelt av syrebrist och uttorkning.

Hundra meter långt

Länsstyrelsen besökte i maj platsen och kunde konstatera att en cementliknande lera täckte ett område som var 100 meter långt och upp till 40 meter brett.

Länsstyrelsen kommer nu att förelägga företaget att bygga sedimentationsanläggning, flytta upplagshögar längre bort från fastighetsgränsen och avhjälpa skadan som redan skett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.