Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt skolans rektor, Maria Lundkvist, Foto: Thomas Sundberg/SVT

Obehöriga betygsatte gymnasieelever i Örnsköldsvik

Publicerad

Elever på Höga kusten teoretiska gymnasium som läste kurserna ridning och träningslära under läsåret fick sina betyg satta av instruktörer som inte var anställda på skolan. Ingen betygsättande lärare från skolan deltog under kurserna.

Skolinspektionen har efter en tillsyn av Höga kusten teoretiska gymnasium slagit fast att kurserna ridning och träningslära bedrivits av annan än huvudmannen. De elever som valt kurserna deltog utan att ansvarig idrottslärare var närvarande eller inblandad i kursernas upplägg. Istället var det instruktörer som via muntlig kontakt med idrottsläraren höll i kurserna. Trots idrottslärarens frånvaro var det den läraren som formellt betygsatte eleverna.

– På en liten verksamhet kan det bli så att man tar snacket över en kopp kaffe istället för att ha det tydligt formellt nedskrivet vad som ska göras. Bristen här är att jag som rektor inte tydligt har skrivit ner hur organisationen ser ut, hur vår idrottslärare bedömer tillsammans med Modo sports academy och Örnsköldsviksortens ryttarklubb. Dialogen finns men jag har tagit till mig av kritiken och redan nu är de nya rutinerna tydligt nedskrivna och finns på plats för hur vi gör det här bättre, säger Maria Lundkvist som är rektor på skolan.

Svar till hösten

Nu har skolan fram till slutet av oktober på sig att vidta nödvändiga åtgärder för att komma till rätta med bristerna. Ett arbete som skolan inledde redan innan Skolinspektionens beslut.

– Vi påbörjade det här arbetet redan innan beslutet kom. Jag förstod på Skolinspektionens frågor att det här är ett område som de tittar på och som vi kan snäppa upp oss på. Så det har vi redan påbörjat, säger Maria Lundkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer