Foto: SVT

Ocean Gala blir internationell politik

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring asylfartyget Ocean Gala har nått skotsk politik.

Det är John Swinney, ledamot i det skotska parlamentet, som vill se en utredning om alla turer kring asylfartygen TEC Farragon och Ocean Gala.

I ett brev till det svenska konsulatet i Edinburgh begär John Swinney hjälp av generalkonsuln Drew Wallace med att kontakta den svenska regeringen för att bringa klarhet i Migrationsverkets agerande i frågan.

Asylbåt i Härnösand

SVT har inte fått kontakt med John Swinney, men hans assistent förklarar att en av ägarna till TEC Farragon, som i likhet med Ocean Gala tecknade avtal med Migrationsverket i början av året, vänt sig till parlamentsledamoten för att få hjälp.

– Han (ägaren) bor i mr Swinneys valkrets, och han kom till honom med sina bekymmer. Det är allt. Vi har inga andra intressen i det alls. Det har inget att göra med den skottska regeringen. Jag jobbar som Mr Swinneys assistant och jag har ingen aning om hur du lyckats få det brevet, säger John Swinneys assistent.

Dragit sig ur

Ocean Gala lade till i Utansjö hamn i juni. Fartyget ligger fortfarande förtöjt, trots att Migrationsverket dragit sig ur affären och inga flyktingar flyttat in.

Migrationsverket har även avslutat affären med det skottlandsägda TEC Farragon, som planerade att driva flyktingboende på ett fartyg i Norrsundet utanför Gävle.

TEC Farragon har begärt 52 miljoner kronor av Migrationsverket för sina kostnader. Det svenska konsulatet har i sin tur skickat brevet från John Swinney vidare till den svenska ambassaden.

– Vi hoppas att i och med att det kommer upp på politisk nivå, att vi ska få ersättning. Vi har lagt stora summor på att förbereda våra fartyg tillsammans med våra kollegor och vi har inte blivit ersatta med en enda krona, sager Patrik Olsson på Tec Farragon

Företaget Floating Accomodations, som står bakom asylfartyget Ocean Gala, gör i sin tur anspråk på 800 000 kronor om dagen och hänvisar till avtalet med Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylbåt i Härnösand

Mer i ämnet