Ocean Gala måste lämna Utansjö

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen går emot bolaget bakom flyktingfartyget Ocean Gala. Domstolen slår fast länsstyrelsens ankringsförbud i Utansjö hamn.

Dagens besked från Mark- och miljödomstolen kan vara slutfasen på den långa tvisten om Ocean Galas och Floating Accommodations framtid som flytande asylboende.

Redan i slutet av juli fattade länsstyrelsen i Västernorrland beslut om att förbjuda fartyget, som skulle hysa flyktingar, att ankra i Utansjö hamn.

Genast länsstyrelsen sagt sitt, meddelade Migrationsverket att de bröt avtalet, eftersom Floating Accommodations inte uppfyllde de krav Migrationsverket ställde.

Floating Accommodations överklagade beslutet, men de får alltså inget gehör från Mark- och miljödomstolen som avslår överklagandet enligt den dom som meddelandes idag.

Hamnägaren får nej

Förutom Floating Accommodations överklagande hade också hamnägaren Unwaste AB, överklagat länsstyrelsens beslut att ta emot och upplåta hamnen åt passagerarfartyg. Även detta överklagande avslås i dag av Mark- och miljödomstolen.

I domskälen anger domstolen, bland annat, att Unwaste AB inte haft något samråd med länsstyrelsen innan de beslöt att ta emot passagerarfartyget i hamnen som dittills enbart fungerat som godshamn. Domstolen anser att det är en så stor förändring av hamnbolagets verksamhet att det kräver samråd.

Halmstrå

Det lilla halmstrå Floating Accommodations möjligtvis nu kan greppa är att Mark- och miljödomstolen anser att ett sådant samråd kan hållas, men det måste i så fall ske senast 12 augusti. Dessutom krävs att länsstyrelsen ändrar sin uppfattning i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet