Ocean Gala: Migrationsverket nekar till avtalsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Floating Accomodations stämde Migrationsverket på en kvarts miljard. Nu bestrider Migrationsverket alla krav.

I mitten av juni lade fartyget Ocean Gala till i hamnen i Utansjö. Från början var planerna att det flytande hotellet skulle inhysa nästan 1 800 asylsökande. Men efter drygt fem månader i Utansjö lämnade fartyget hamnen i början av november. Inte en enda flykting hade då satt sin fot ombord.

Avtal skrevs

Företaget bakom fartyget, Floating Accomodations Sweden AB, hade ett avtal med Migrationsverket. Men när Härnösands kommun protesterade mot planerna började även Migrationsverket att backa. Nu började istället en strid om hamntillstånd, ekonomi, avloppsvatten med mera. Även Länsstyrelsen grep in och menade att fartyget måste lämna hamnen.

Skickade fakturor

Floating Accommodations Sweden AB har hela tiden menat att man uppfyllt alla krav som Migrationsverket ställt och i början av juli började man därför skicka fakturor till verket. Enligt avtalet som Floating Accomodation Sweden AB tecknade med Migrationsverket kostade fartyget 5,6 miljoner i veckan, eller 290 miljoner kronor på ett år.

Stämde Migrationsverket

Migrationsverket och företaget förhandlade om tvisten, men när dessa gick i stå stämde Floating Accomodations Migrationsverket för avtalsbrott och krävde 250 miljoner kronor.

Migrationsverket avvisar alla krav

Tvisten har nu hamnat i Norrköpings tingsrätt och Migrationsverket har getts möjlighet att svara på Floating Accomodations anklagelser. I sitt svar bestrider Migrationsverket att man gjort sig skyldiga till avtalsbrott och avvisar alla krav från Floating Accomodations.

Med tanke på att parterna tidigare misslyckats med att få till stånd en förlikning är det nu troligt att de kommer att mötas i rättssalen istället.

Ocean Gala ligger just nu i Esbjerg på danska västkusten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet