Migrationsverket stäms på kvarts miljard

Publicerad

Tvisten mellan bolaget bakom asylbåten Ocean Gala och Migrationsverket har nu resulterat i att bolaget stämmer Migrationsverket på minst 250 miljoner kronor.

Förhandlingarna mellan Floating Accommodations Sweden AB och Migrationsverket har gått i stå.

Migrationsverket har hävdat att Ocean Gala inte uppfyllt alla villkor som krävs för det avtal som verket undertecknade med bolaget i februari i år.

Inlämnad i onsdags

I onsdags lämnade Floating Accommodations stämningsansökan till Norrköpings tingsrätt. De vill att tingsrätten fastställer att Migrationsverket är skadeståndsskyldigt, med hänvisning till flera handlingar som upprättats mellan bolaget och Migrationsverket. Det rör sig helt enkelt om ett avtalsbrott menar Kjell Tandberg, en av ägarna bakom Floating Accomodation.

Beloppet är ett minimum, enligt Tandberg. Om ansträngningarna att hitta nya uppgifter för fartyget drar ut på tiden kommer skadeståndskravet att skjuta i höjden i motsvarande grad.

– Vi vill helt enkelt ha ersättning för våra förluster och jag anser att vi kommer att ha ett starkt mål i Norrköpings tingsrätt, säger Tandberg.

Minst 250 miljoner

SVT var i kontakt med Migrationsverket under måndagen men därifrån vill man vare sig kommentera skadeståndskravet eller beskyllningarna om kontraktsbrott. Migrationsverket uppger att man först vill ta del av stämningsansökan och bevisningen i målet.

– När vi går till rätten, så går vi dit med den säkerheten att vi har fyra andra leverantörer som stöttar de synpunkter som vi lägger fram, säger Kjell Tandberg.

Dörren öppen för förlikning

Beloppet som anges, 250 miljoner, är som sagt ett minimum och ett preliminärt belopp. Det poängteras i stämningsansökan. Samtidigt håller Kjell Tandberg dörren öppen för en förlikning.

– Den inställningen har vi haft hela tiden. Vi är beredda att sätta oss ner och diskutera belopp men förmodligen är det en alltför het potatis för såväl migrationsminister Morgan Johansson som Migrationsverket. Jag kan tänka mig att de föredrar ett belopp som fastställs i domstol. Tyvärr innebär det att skattebetalarna kostnader blitr ännu högre, menar Tandberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet