Ännu ingen lösning i sikte när det gäller tvisten mellan Ocean Galarederiet Floating Accomodations och Migrationsverket.

Ocean Galarederiet sänker sina krav

Uppdaterad
Publicerad

Floating Accomodations, rederiet bakom asylbåten Ocean Gala, har sänkt sina fordringar på den svenska staten från runt 250 miljoner kronor till cirka 175 miljoner.

Det sedan företaget enligt P4 Västernorrland specificerat sina kostnader för det flytande flyktingboendet som skulle inhysa närmare ett par tusen asylsökande i Härnösand – men där Migrationsverket backat ur sedan behovet av platser hastigt minskat.

Arbetet med att nå en förlikning mellan rederiet och Migrationsverket pågår fortfarande.

Anders Heiborn, domare vid Norrköpings tingsrätt, säger till P4 Västernorrland att det nu blir en ny förhandlingsomgång mellan parterna utifrån det nya kravbeloppet som Floating Accomodations lagt fram.

”En extra omgång”

– Nu blir det en ny omgång med det här beloppet, hur det är beräknat, vad ingår, vad ingår inte, så det blir en extra omgång kan man säga, säger Anders Heiborn till P4 Västernorrland.

Floating Accomodations stämde för snart ett år sedan Migrationsverket för avtalsbrott.

Återkommit

Det sedan myndigheten velat riva det tidigare skrivna avtalet om flyktingboende för upp emot 1800 personer ombord på den förra passagerarfärjan Ocean Gala som under flera månader förra sommaren låg förtöjd vid kajen i Utansjö norr om Härnösand.

Det norskägda rederiet stämde den svenska staten på omkring en kvarts miljard kronor. Nu har man återkommit med en specificering av vad man anser sig ha förlorat på Migrationsverkets brutna avtal, och då landar summan alltså på omkring 175 miljoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet