Visa alla (2)
Visa alla (2)

Ockupation som sista halmstrå

Uppdaterad
Publicerad

Stämningen på BB i Sollefteå pendlar mellan hopp och förtvivlan. I morgon natt stängs förlossningsavdelningen för gott och nu sätts hoppet till måndagskvällens manifestation.

På BB i Sollefteå har personalen redan börjat förbereda stängningen. I morgon natt klockan tolv är det tänkt att förlossningsavdelningen ska stänga för gott. När SVT träffar personalen på måndagen är det många som talar om sorg.

–Vi har börjat vänja oss vid att slutet är nära, men frustrationen, besvikelsen och ilskan lever, säger Helena Karlström, barnmorska.

Ockupation ger hopp

Hoppet sätts nu till den aktion som ska ske under måndagskvällen. Sollefteåbor och andra engagerade har uppgett att de kommer att ockupera delar av sjukhuset från i kväll.

”Det är orättfärdigt”

Tomas Björk är förlossningsläkare och han välkomnar aktionen.

– Många skyller på politikerna men jag vill hävda att den här nedläggningen riggats av tjänstemän och av mina läkarkollegor. Jag upplever det som sker som orättfärdigt, säger han.

Men landstinget måste ju spara?

– Sjukvården är den högst prioriterade frågan bland väljarna. Det väger också tungt, säger Helena Karlström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet