Foto: SVT

Ockupationen – fredlig demonstration eller olaga intrång?

Uppdaterad
Publicerad

Ockupationen i Sollefteå har hittills setts som en fredlig demonstration som fått fortgå utan ingripanden. Men det kan bli ändring på det och olaga intrång eller egenmäktighet ligger nära till hands.

Efter två års ockupation vill Region Västernorrland att ockupanterna ska avbryta sin aktion och lämna sjukhusfoajén i Sollefteå, men på vilka lagliga grunder kan de tvingas därifrån?

Stannade efter stängning

Frågan är inte helt enkel men helt grundläggande är att byggnaden – Sollefteå sjukhus – ägs av Region Västernorrland. Enligt regionens fastighetschef, Hans Axelsson, är det också regionen som bestämmer vilka regler som gäller i sina egna lokaler.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Ockupationen som inleddes den 30 januari 2017 har helt enkelt fått fortgå sedan mängder av människor samlats för att demonstrera mot stängningen av BB-avdelningen samma kväll.

När klockan slog åtta på kvällen skulle foajén enligt reglerna ha tömts på folk och portarna låsts men folk dröjde sig kvar och har nu dröjt kvar i två år. I Dorotea ledde en liknande ockupation till att demonstranterna till slut avhystes.

Regionledningen godkände

I Västernorrland har regionen inte tagit något sådant beslut. Ännu.

– Vi har i samråd med regionledningen valt att betrakta aktionen som en fredlig demonstration men det är fullt möjligt att ändra inställning. Det är vårt hus och våra regler, säger Hans Axelsson.

Så här långt har ockupanterna bara fått några enkla förhållningsorder att hålla sig till. De ska inte blockera några utrymningsvägar eller hindra patientflöden.

Juridisk nöt att knäcka

I Dorotea pågick ockupationen i två år innan den till slut betraktades som olovlig. Inne på tredje året fick ockupanterna till slut fick ett ultimatum – avbryt ockupationen eller så lämnas ärendet över till kronofogden.

Hos Kronofogdemyndigheten uppstod sedan ett juridiskt problem eftersom de ansåg sig behöva personuppgifter om de individer som skulle delges inför en avhysning. I Dorotea var det ett hundratal personer som vaktade sjukstugan medan det i Sollefteå rör sig om 2 900 som turats om.

Sollefteå – andra liknande ockupationsfall

Liknande aktioner som den i Sollefteå har berörts rättsligt i domstol. 

Efter en Greenpeaceaktion mot Forsmarks kärnkraftverk har frågan om olaga intrång vägts mot yttrande- och demonstrationsrätten. I det fallet rörde det sig om ett skyddsobjekt där aktivister hade befunnit sig i olika zoner runt kraftverket.

I en vägledande dom från Karlskoga tingsrätt konstateras:

Straff för olaga intrång kan ådömas den som olovligen intränger eller kvarstannar i kontor, fabrik, annan byggnad eller fartyg, på upplagsplats eller på annat dylikt ställe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet