Den mediala uppmärksamheten kring BB-ockupationen har varit enorm – förutom svenska medier har även europeiska tidningar och TV-bolag skildrat aktionen.

BB-aktionen i Sollefteå – dialog med ockupanterna ska avsluta ockupationen

Uppdaterad
Publicerad

Den 30:e januari har BB-ockupationen i Sollefteå pågått i två år. Programmet för firandet är spikat och klart. Samtidigt har de första stegen tagits för att få igång en dialog med ockupanterna – i syfte att avsluta aktionen.

Nu har BB-ockupationen pågått i två år, men engagemanget i Sollefteå har inte mattats av.

Att frågan är politiskt känslig är en underdrift. Regionrådet Glenn Nordlund, som före jul sa att; ”Det inte är rimligt att ha en ockupation som pågår hur länge som helst”, vill trots allt gå försiktigt fram.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Ockupanterna kontaktade

Som första steg har Regiondirektören Hans Wiklund fått uppdraget att sondera intresset i Sollefteå och har kontaktat företrädare för dels ockupationen och dels aktionsgruppen ”Sollefteå, framtidens Akutsjukhus”.

Hans Wiklund är samtidigt noga med att påpeka att själva dialogen ska skötas av politikerna. 

Tänker inte avbryta ockupationen

Från bägge föreningarnas sida säger man att man är gärna för en dialog, men att den måste bygga på konstruktiva förslag. Att avbryta ockupationen har man inte en tanke på. Tvärtom, 2-årsdagens blir snarare ett avstamp för en fortsättning.

Parterna står – helt enkelt – mycket lång från varandra.

Har blivit tyst

Nu väntar Lennart Häggkvist från föreningen ”Sollefteå sjukhus – BB-ockupationen” och Nils-Gunnar Molin på  ”Sollefteå – Framtidens akutsjukhus” på regionens nästa steg. 

Man vill helt enkelt få besked om praktiska frågor. När blir ett första möte av? Vilka ska delta? Vilka frågor ska konkret diskuteras? För efter den första kontakten har det varit tyst, uppger både Häggkvist och Molin.

Glenn Nordlund bekräftar att inget möte är bokat ännu.

Ingen information till oppositionen

Företrädare för oppositionspartierna säger sig inte heller ha fått någon information om vad som ska ske i frågan. 

Diskussionerna med övriga partier ska, enligt Glenn Nordlund, gå via Socialdemokraternas nya gruppledare i regionfullmäktige Roger Johansson.

På onsdag den 30:e firas alltså ockupationens 2-årsdag. De ledande regionpolitikerna är samtliga inbjudna till firandet. Ett hett tips är att ingen av dem kommer vara på plats på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet