Rättegångssalen i Härnösand

Offren vill inte möta de misstänkta bröderna

Uppdaterad
Publicerad

Ingen av de utsatta barnen var på plats i salen när rättegången mot de misstänkta bröderna fortsatte på tisdagen.

Det är en fruktansvärd historia som växer fram vid Ångermanlands tingsrätt i Härnösand. Två bröder från en ort i Ångermanland står åtalade för hundratals våldtäkter på fem barn, i Skåne och i Ångermanland.

Vill inte möta bröderna

I tingssalen befinner sig en av de misstänkta bröderna, den andre är med på länk från häktet, men ingen av de fem offer som bröderna är åtalade för att ha våldtagit finns på plats.

Bröderna och barnvåldtäkterna

– Det här är händelser min klient försökt lägga bakom sig, hen är inte så pigg på den här uppmärksamheten, säger en av de utsatta barnens advokater till SVT.

Märkta för livet

Samtliga inblandade är idag vuxna men bara en av dem finns i tingsrättens byggnad. Från ett angränsande rum följer personen händelserna i rättegångssalen via länk. Övriga följer istället förhandlingen från annan plats.

De målsägandebiträden (offrens advokater) SVT talat med ger en relativt samstämmig bild. De utsatta är starkt påverkade av vad de varit med om som barn.

– Den här typen av upplevelser är givetvis någonting som märker en för livet, säger ett av målsägandebiträdena.

Ser fram mot avslut

Trots obehaget över att behöva återuppleva övergreppen i rätten så berättar flera av målsägandebiträdena att deras klienter ser fram mot att få ett avslut på det hela.

SVT får vara med på inledningen av tisdagens rättegång, innan rättens ordförande meddelar att förhandlingen åter ska fortsätta bakom stängda dörrar. Det är en märklig känsla att befinna sig där.

Visar inga känslor

En historia om övergrepp som är näst intill omöjlig att ta till sig berättas i formell ton i ett sterilt rum. Den äldre åtalade brodern skakar sakta på huvudet när åklagaren påstår att han borde ha anledning att förstå att barnen var under 15 år.

Det är den enda känsla han visar under den stund vi befinner oss i rättssalen.

Offren begär skadestånd

Den yngre brodern, som sitter med via länk från häktet, tittar till största delen rakt in i kameran men när åklagaren läser upp åtalet som gäller det yngsta brottsoffren sänker han blicken och tittar i bordsskivan en längre stund.

Om bröderna fälls för de brott de åtalas för kommer de sannolikt också att dömas till stora skadestånd till de utsatta barnen. Totalt närmare 2,8 miljoner kronor har offren begärt i ersättning av bröderna.

Rättegång till december

Frågan är om offren kommer att få några pengar. Båda bröderna lever på socialbidrag och hoppet står i så fall till att Brottsoffermyndigheten ska gå in och betala skadeståndet.

Rättegången kommer att fortsätta minst fram till början av december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bröderna och barnvåldtäkterna

Mer i ämnet