Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen Joy Wester säger att firandet har blivit lugnare med åren och hoppas att det beror på den ökade samverkan. Foto: Tiffany Lind/SVT/TT

Ökad samverkan för ett tryggare skolavslutningsfirande i helgen: ”Det viktigaste är att vi tar hand om varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Kontaktsökande och trygghetsskapande – det är värdeorden för polisen, räddningstjänsten, socialtjänsten och Sundsvalls kommun som samverkar lite extra nu när skolavslutningarna avlöser varandra. På fredag deltar alla i nattvandringen med Vuxna på stan.

– Vi tar hjälp av varandra vilket vi tror är nyckeln för att få en glad och trygg student för alla som firar, säger Joy Wester, tillförordnad polisinspektör.

Det är ett koncept som funnits i många år och som gett effekt. Nyckeln är att dem samverkar, menar Anna Lunneborg, diakon på Svenska kyrkan.

– Vi samkör en Vuxen på stan-vandring med den här gruppen. Det har blivit lugnare med åren och jag tror att det beror på att vi jobbar mer effektivt, säger hon.

– Förut var det här riskkvällar och det är det inte längre på samma sätt, säger Carina Seger, Trygghetschef för fältverksamheten på Sundsvalls kommun.

Kommer vara utspridda i hela kommunen

Alla deltagande verksamheter och myndigheter kommer jobba för att ha en stark närvaro runt omkring i kommunen, i både bostadsområden, på stan och på fritidsgårdar.

– Polisen jobbar ju varje dag, och vi har tagit höjd för både korteger, lastbilar, och ungdomsfylla. Men fokuset är ju att alla ungdomar ska ha fantastiska dagar, säger Joy Wester, tf. polisinspektör och tf. gruppchef Områdespolisen Sundsvall Timrå.

– Vi uppmanar alla föräldrar till att ha en dialog med sina barn, ha koll, vart är man, många dricker ju alkohol för första gången så ha en dialog om det hemma innan, säger Malin Wretman, socialsekreterare på Socialtjänsten, Sundsvalls kommun.

Hör dem berätta mer om vikten av samverkan i klippet ovan.

Nattvandring och evenemang för ungdomar

Här kan du läsa mer om nattvandringen med Vuxna på stan, och mer om vad ungdomarna kan göra runt om på kommunens fritidsgårdar i helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.