Foto: TT

Ökad trafik runt skolor oroar rektorer

Publicerad

Snart är det dags för skolstart i Västernorrland – och med det större olycksrisker för barn. En undersökning visar att den största trafikfaran är skjutsande föräldrar.

Försäkringsbolaget If har för tolfte året i rad undersökt grundskolerektorers uppfattning kring trafiksäkerheten. Över 1000 rektorer, varav 32 i Västernorrland, har svarat på försäkringsbolagets enkät.

Enligt årets undersökning går utvecklingen åt fel håll; allt fler rektorer oroas över ökad trafik och höga hastigheter vid sina skolor. Framför allt är det allt fler föräldrar som skjutsar sina barn som anses vara den största olycksrisken.

Skjutsa med hänsyn

– Vissa föräldrar kommer alltid ha ett behov av att skjutsa sina barn med bil, men det måste göras insiktsfullt och med hänsyn. Ett gemensamt ansvarstagande är en förutsättning för att vända trenden och förbättra trafiksituationen runt Sveriges skolor. Där kan och måste både kommuner, skolpersonal, elever och föräldrar bidra, säger Caroline Starck informationschef på If i ett pressmeddelande.

Attityden försämras

I Västernorrland har 40 procent av rektorerna svarat att trafiken runt skolan ökat de tre senaste åren, mot 9 procent som uppgett att den minskat. 60 procent av rektorerna är oroliga att någon allvarlig trafikincident ska inträffa och 15 procent har dessutom haft en olycka på sin skola det senaste året.

Var tredje rektor tycker att föräldrarnas attityd till trafikreglerna rund skolan försämrats de senaste åren, mot tolv procent som tycker att den förbättrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.