Foto: Håkan Sjöström/SVT

Okända ämnen i förgiftat område: ”En seg sörja i grundvattnet”

Uppdaterad
Publicerad

Essvik-Nyhamns gamla industriområde är en tickande miljöbomb. Ett extremt förorenat industriområde där man hittat helt okända föroreningar och där vaktbolag bevakar området för att det är så farligt. – Vi har hittat en seg sörja i grundvattnet, säger kommunens representant.

Tillsammans med Sven-Åke Westman från Stadsbyggnadskontoret i Sundsvall besöker vi det nedlagda industriområdet i Essvik-Nyhamn söder om Sundsvall. Det är med viss tvekan man går in bland de fallfärdiga byggnaderna och olustkänslan blir inte mindre när vi kikar in i ett källarutrymme.

– Det här är ett av våra problemområden, du känner att det är en frän doft, vi vet inte vilka föroreningar vi har i byggnaden, säger Sven-Åke och man ryggar instinktivt tillbaka inför den stickande lukten.

Giftkusten

Bevakas av vaktbolag

Här har bedrivits industriverksamhet sedan mitten av 1800-talet. Från början var det trä- och cellulosaindustri men efter hand kemisk-teknisk verksamhet, i stor utsträckning helt utan miljötänkande. Hela området är extremt förorenat liksom bottnarna ute i Ljungans mynningsområde. Det forna industriområdet bedöms idag vara så farligt att det är helt avspärrat och bevakas av ett vaktbolag.

– Det är dels för att det är föroreningar ytligt och dels för att byggnaderna är i så dåligt skick att de riskerar att rasa, förklarar Sven-Åke Westman.

Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Massor av miljögifter

I området finns de flesta kända miljögifter som PAH, PCB, asbest och en rad tungmetaller, i de flesta fall i höga halter och här finns också mycket höga halter av kvicksilver. På flera ställen handlar det om helt okända föroreningar. 

– Vi har hittat en seg sörja i grundvattnet men vi vet inte vad det är, säger Sven-Åke Westman.

Verksamheten i Essvik-Nyhamn upphörde 2005 och Sundsvalls kommun äger idag området men även om ansvarsfrågan är outredd bedöms skogsbolaget SCA ha ett betydande ansvar.

Sanering dröjer

Prislappen för att riva och städa upp de gamla fabrikerna beräknades för tio år sedan till 150 miljoner men den siffran gäller antagligen inte idag och någon sanering av området är fortfarande inte i sikte.

– Det ska saneras men vi väntar på en ansvarsutredning från länsstyrelsen, säger Sven-Åke Westman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftkusten

Mer i ämnet