Oklart om fartyget får lägga till

Uppdaterad
Publicerad

Hamnen i Utansjö är inte dimensionerad för så stora båtar som Ocean Gala. Men det kan bli aktuellt med dispens, uppger Sjöfartsverket.

Det omskrivna fartyget Ocean Gala som ägarna vill använda som flyktingboende passerar på vid 13-tiden på måndagen Gotland, visar marinetraffic.com

Överväger dispens

Planerna för Utansjöresan är inte klara, men klart är att fartyget beräknas komma till hamnen i Utansjö klockan nio på tisdagsmorgonen. De har begärt lotshjälp från Sjöfartsverket. Där undersöker man nu möjligheterna att ge dispens för att lägga till i Utansjö.

– Av säkerhetsskäl gör vi en datasimulering. Vi har begärt att när man anlöper en hamn som normalt sett inte tar så stora båtar så kör vi värdena i en datamaskin och provar om det går att förtöja vid den aktuella hamnen. Utifrån resultatet bestämmer vi om vi beviljar dispens, säger Dag Tedenby som är Sjöfartsverkets chef för Gävle lotsområde.

Har beställt lots

Han säger att bolaget sökte tillstånd om att gå in i Utansjö för två veckor sedan.

– De har beställt lots. De vill väl försäkra sig om att ha lots om det går vägen. Vi kommer att kunna lämna besked under sena eftermiddagen eller kvällen, säger Dag Tedenby. 

Flera försök

Tidigare har bolaget Floating Accomodations visat intresse för att lägga till i Wifstavarv i Timrå och i djuphamnen i Härnösand. Båda hamnarna har privata ägare. Men kommunerna har varit skeptiska. Nu tycks rederiet sikta på ett tredje alternativ, Utansjö Hamn, i Härnösands kommun.

– De behöver ha ett avtal med en hamn där de får lägga till. Men de behöver också ett bygglov från kommunen, säger Ulrika Langels på Migrationsverkets presstjänst om planerna på flyktingboende.

Krävs bygglov

För att bedriva ett flyktingboende på båten för en längre tid krävs ett bygglov från kommunen. Men frågan är vad som räknas som permanent boende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet