Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ökning av Covid-19 – hemtjänsten i Härnösand tvingas prioritera Foto: SVT

Ökning av covid inom hemtjänsten i Härnösand – tvingas prioritera

Uppdaterad
Publicerad

Läget är ansträngt för hemtjänsten i Härnösand. Fallen av Covid-19 ökar både bland personal och kunder vilket gör att personalen därför tvingas prioritera för att alla brukare ska få de viktigaste tjänsterna utförda.

I princip alla hemtjänstgrupper är drabbade och sjukskrivningarna gör nu att hemtjänsten inte alltid hinner med alla uppgifter som man normalt utför hos sina kunder.

– Vi har ju en prioriteringslista där vi kan se vad vi måste skjuta upp för arbetsuppgifter. Vi tar inte bort, vi skjuter upp, säger tillförordnade hemtjänstchefen Maritha Nordin.

Personlig omvårdnad

Högsta prioritet har personlig omvårdnad där bland annat hjälp med mediciner ingår, samt måltider och matinköp. Däremot kan promenader, städning och tvätt under den närmaste tiden behöva skjutas upp eller i värsta fall ställas in. Den som behöver hjälp med duschning kan också behöva vänta.

– Vi hade förväntat oss en ökning av covid-19 under hösten men inte så här tidigt. Och alla behöver tänka sig för en extra gång om man har symptom och ska hälsa på sina äldre släktingar och vänner, att man håller avstånd, säger Maritha Nordin.

Hör hemtjänstchefen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet