Foto: SVT/TT

Oktoberfest i München och dyra middagar i Luxemburg för skattepengar

Uppdaterad
Publicerad

Politiker från Sundsvall deltog i dyra middagar i Luxemburg och var med på en resa till München som kritiseras i den konsultrapport som granskat utgifter i bolagen Svenska Kommunförsäkrings AB och Kommungaranti, där Sundsvalls kommun är delägare.

– Så här i efterhand kan man ju konstatera att det varit några middagar där kostnaderna för de middagarna varit på en sådan nivå att det är inte ok. Men samtidigt ska man komma ihåg att vi i styrelserna varken bokar våra egna resor eller beställer vilka middagar vi ska äta. Här har vi haft ett förtroende för att man har beställt och bokat det som varit inom rimlighetens gräns och det har inte varit ok, säger Peder Björk (S), kommunalråd och styrelseledamot i SKFAB.

Kritik även mot styrelsen

I den rapport som EY, Ernst & Young gjort framgår att inte bara vd Björn Ryd brutit mot bolagens policy om alkoholförtäring och att iaktta största möjliga sparsamhet, rent ekonomiskt. En del av kritiken faller tillbaka på styrelseledamöterna själva. Däribland Mats-Johan Adner (M) och Peder Björk (S).

Middagar i Luxemburg

I mars 2015 besökte 13 personer från bolaget Kommungaranti Restaurang Basta Cosi i Luxemburg, Med middag och fördrink blev kostnaden 800 kronor per person, eller totalt 7900 kronor

I mars 2016 äter 12 personer, däribland Adner och Björk för 1460 kronor per person på restaurang Le Bouquet Garni i Luxemburg. Inget specificerat kvitto finns. Men kostnaden uppgår till totalt 17 600 kronor.

”Svårt att avgöra vad det kostar”

– Det är inget vi i styrelsen har diskuterat, vad vi ska äta eller var vi ska äta. Det är väldigt svårt att avgöra hur mycket en middag kostar om någonting är förbeställt. Här får man sig en tankeställare i efterhand, säger Peder Björk (S).

Han säger att de i förväg, möjligen fått välja mellan ett kött- eller fiskalternativ. Men av kvitton från en restaurang i Luxemburg framgår att man ätit 6 olika förrätter och nio olika varmrätter. Något som snarare tyder på att man tittat på menyn i förväg.

Läs också: Mats-Johan Adner (M): ”Lite onödigt – men inte mycket onödigt”

”Följde policyn”

SVT: Varför har ni inte betalat alkoholen själv?

– Vi följde representationspolicyn i bolaget, menar Peder Björk (S).

Den policyn säger att representation med vin och starköl kan förekomma under iakttagande av måttfullhet och sparsamhet.

SVT: Vilket ansvar har du själv?

– Ytterst har styrelsen alltid ett ansvar. Och i efterhand kan vi konstatera att vi haft tillit till vd:n att man har skött det enligt de regler och riktlinjer vi haft, men så har inte varit fallet. Jag tror att det finns anledning för styrelserna framöver att fundera hur vi hanterar de här frågorna, säger Peder Björk (S).

Dubbla styrelseuppdrag

Kommunalrådet i Sundsvall Peder Björk har suttit i styrelsen för Svenska Kommunförsäkrings AB och sitter fortfarande i styrelsen för systerbolaget Kommungaranti med dotterbolag i Luxemburg.

I egenskap av båda de rollerna har han deltagit i resor och dyra restaurangbesök som kritiseras i den konsultrapport bolaget beställt efter att vd:n Björn Ryd hamnat i blåsväder i media, för sin vidlyftiga representation bland annat. Det var Arbetarbladet som avslöjade de höga utgifterna.

Osund företagskultur

I rapporten framkommer att Peder Björk och hans styrelsekollegor, däribland Sundsvallsmoderaten Mats- Johan Adner låtit skattebetalarna stå för dyrare restaurangbesök i samband med styrelsemöten i Luxemburg.

– I efterhand kan man konstatera att det inte varit en sund företagskultur, säger Peder Björk (S).

SVT: Borde ni inte ha reagerat?

– Ja man kan ju tycka det, men det är också så att man har tillit till att man satt upp ett regelverk och att det följs.

Oktoberfest i München

I konsultens rapport kritiseras också en strategi- och styrelsemötesresa till München 2013. 22 personer deltog i resan som kostade totalt 420 000 kronor. Resan sammanföll med starten för Oktoberfesten och bara själva Oktoberfesten man deltog i kostade 36 000 kronor. Till det tillkommer en middagsutgift på resan för drygt 25 000, varav nästan en tredjedel är dryckeskostnader. Men resan var betydelsefull  menar kommunalrådet i Sundsvall

– Det handlade helt enkelt om att vi hade ett behov att träffa ett par återförsäkrade som har sina huvudkontor och sin verksamhet i Munchen därför valde vi att samma tidsperiod som vi åkt tidigare år, åka till Munchen den här gången

SVT: Så viktigt att det fick kosta 400 000 kronor?

– Det finns inslag i den här Munchenresan som jag tycker, så här i efterhand, har kostat för mycket- men själva resan som sådan var viktig för styrelsen att göra, betonar Peder Björk (S).

Här ser du hela inslaget:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SKFAB

Mer i ämnet