Olämpliga läkare får jobb via bemanningsföretag

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter berättade tidigare i höst om en hyrläkare som fick sparken av landstinget Västernorrland sedan den kommit fram att han var åtalad för sexbrott. Men efter SVTs granskning kan vi nu visa att landstinget har tvingats bryta kontraktet med flera olämpliga läkare i år.

Det var i slutet på förra året som en läkare polisanmäldes för sexuellt ofredande mot en kvinnlig patient på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Enligt åtalet ska han ha klämt henne på brösten i flera minuter och även nypt och slickat på hennes bröstvårtor.

Han åtalades senare för sexbrott och avskedades från sin tjänst, men kunde fortsätta som hyrläkare och kom på så sätt att arbeta på en vårdcentral i länet. Så snart det kommit fram att mannen var brottsmisstänkt, så bröts kontraktet.

Inhyrd personal i vården

Han är en av flera läkare som Landstinget Västernorrland brutit kontraktet med i år. Enligt HR-chef Victoria Sjöbom rör det sig om cirka 20 stycken.

SVT: Det låter som ganska många, vad säger du om omfattningen?

– Vi har visserligen en stor andel hyrläkare, men det är för många, vi vill ju helst inte att det ska förekomma alls, säger hon.

Bristande kompetens

Långt ifrån alla har begått brott, utan det finns många anledningarna till att avtalen bryts.

– Det har varit allt från brister i bemötandet till bristande kompetens för att utföra uppdraget, säger Victoria Sjöbom.

Trots att landstingens krav är tydliga så tvingas landstingen lägga ner resurser på att göra det bemanningsföretagen borde ha klarat av innan hyrläkaren är på plats.

– Ja, det finns i rutinerna att de ska göra det. Men vi är ännu tydligare, vi dubbelkollar ibland för att vara på den säkra sidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet