Oleksandr Orlenko arbetade som ingenjör i Tjernobyl när katastrofen inträffade. Foto: Peter Nässén, SVT/ APVisa alla (2)
Visa alla (2)

Oleksandr var med vid Tjernobylolyckan: ”Vi förstod inte vad som gick fel”

Uppdaterad
Publicerad

Oleksandr Orlenko var med i kontrollrummet när kärnkraftverket i Tjernobyl havererade. I ett exklusivt möte med SVT berättar överlevaren sin historia för första gången.

Det var natten mot den 26 april 1986 som skiftlaget fick order om att genomföra ett säkerhetstest av reaktor 4 vid kärnkraftverket i Tjernobyl. Den då 32-årige Oleksandr Orlenkos uppgift var att se till att säkerhetssystemet fick tillräckligt med ström under testet.

– Om säkerhetsmekanismen inte slog till så var min uppgift att manuellt slå av strömbrytaren och försätta generatorn i tomgångsläge säger Oleksandr Orlenko.

Allt gick fel

Men säkerhetssystemet fungerade inte, reaktorn skenade, exploderade och härdsmältan var ett faktum. Inne i kontrollrummet blev det kaos, det skakade till och allt började rasa runt omkring.

– Vi förstod inte vad som hände, varför det inte fungerade som det skulle och varför strömmen försvann. Vi fick ställa oss mot väggarna ifall taket skulle rasa ner säger Oleksandr.

Långt senare dömdes några av Oleksandrs kollegor i kontrollrummet för att ha orsakat olyckan genom misstag och okunskap, men idag är de flesta överens om att ett konstruktionsfel i anläggningen bidrog till katastrofen.

Vill berätta sin version

Tillsammans med några andra före detta ingenjörer som också jobbade på kärnkraftverket under olycksdagarna är Oleksandr Orlenko angelägen om att för första gången offentligt få berätta sin version av vad som hände den natten. SVT tar med dem tillbaka till deras gamla arbetsplats.

– Det är jobbigt att tänka tillbaka på hur en efter en i mitt team skickades till sjukhus den natten, säger Oleksandr Orlenko.

 De gamla ingenjörerna är alla kritiska mot att myndigheterna inte hade berättat om konstruktionsfelet.

– Jag tackar Gud att jag lever. Jag fick utstå mycket höga stråldoser den natten och de närmaste dagarna, men jag bara fortsatte att jobba ändå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjernobyl

Mer i ämnet