Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Oleksander om när han berättade för sina barn att hans fru hade avlidit. I bild till vänster: Oleksander med brorsdottern Katia. Till höger: Hans fru Natascha. Foto: SVT/Privat

Oleksandr flydde Ukrainakriget med sina barn – tvingades lämna sin dödssjuka fru

Uppdaterad
Publicerad

När hans hemstad bombades i inledningen av kriget tvingades Oleksandr Tonkonogyy fly Ukraina med sina två minsta barn.

Kvar i landet blev hans cancersjuka fru – och nu är hon död.

Dag två av kriget i Ukraina blev staden Zhitomir utsatt för rysk beskjutning och Oleksandr Tonkonogyy tog sina söner, tolv och nio år gamla, sin brors fru och deras fyraåriga dotter i sin bil och flydde.

– Fönsterrutorna i lägenheten förstördes men hur det ser ut idag vet jag inte säger Oleksandr.

Just nu bor de i en lägenhet i Timrå kommun och barnen går i skola. Kvar i Zhitomir blev hans föräldrar, hans bror, hans 21-årige son, och framförallt hans fru Natascha.

– Hon hade hjärncancer och behövde vård på sjukhus hela tiden. Jag har bott ensam med pojkarna de senaste åren, säger Oleksandr Tonkonogyy.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oleksandr saknar sin familj som är kvar i Ukraina och ska bland annat därför åka och besöka dem. I klippet berättar han också när han bestämde sig för att fly sitt hemland. Foto: Privat

Tänker återvända till Zhitomir

I början av april avled Natascha och nu försöker Oleksandr hitta en möjlighet att återvända till Ukraina för att ta hand om hennes kvarlåtenskap och dessutom träffa sin familj. Men det blir bara ett tillfälligt besök.

– Jag måste tänka på barnen i första hand, de ska gå i skola och få lite lugn och ro. När kriget är slut kommer vi att återvända.

Eftersom han har ensam vårdnad om barnen är han undantagen den krigstjänstgöring som är obligatorisk för alla män över 18 år i Ukraina. Det är däremot inte hans äldre son och brodern, det är därför Oleksandr har tagit med sin svägerska och hennes fyra-åriga dotter Katia till Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet