Tåget spårade ur bara några meter från närmaste hus Foto: SVT/Ylva HolmgrenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Olyckan i Ånge utreds – komplicerat bärgningsarbete nära bebyggelse

Uppdaterad
Publicerad

Bärgningen av olycksloket i Ånge startade i natt men kommer att dra ut på tiden. Det behöver byggas vägar för att bärgningsfordon ska kunna ta sig till det urspårade lokalet.

Tills vidare står såväl loket som timmervagnarna kvar på stickspåret i centrala Ånge. Tåget skulle passera stationsområdet med sin last när det spårade ur och hotade att rasa ner på hus i närheten.

Bärgningsarbetet påbörjades under natten mot lördagen men har pausats under dagen för att tågtrafiken genom Ånge ska kunna fortsätta obehindrat. Resenärerna ska inte märka av några förseningar uppger Trafikverket.

– Även i samband med urspårningen blev förseningarna inte mer än 20-25 minuter eftersom trafiken kunde ledas om via Ångebyn, säger Beisi Sundin vid Trafikverket.

Viktig knutpunkt

Ånge är en knutpunkt på Norra Stambanan och urspårningen kunde ha fått betydligt allvarligare konsekvenser för trafiken mellan de södra och norra landsändarna. Nu kunde trafiken på Stambanan och Mittbanan fortgå utan allvarligare förseningar.

Det urspårade loket hänger delvis i luften i änden av ett stickspår i centrala Ånge och det får konsekvenser för räddningsarbetet. Loket hade också dragit med sig en kontaktledning.

Inledningsvis evakuerades omkringboende eftersom loket hotade att rasa ner från banvallen mot hus i närheten. Även riksväg 83 stängdes av under en tid eftersom vibrationerna från trafiken riskerade att öka rasrisken, men men läget bedöms nu stabilt.

Olyckan utreds

Nu återstår bärgning och utredning av olycksorsaken. För att lyftfordon ska kunna komma i rätt läge vid olycksloket behöver det enligt Trafikverket byggas vägar för tunga fordon och det arbetet startade under lördagen. En utredning har också inletts i syfte att få svar på frågan hur olyckan kunde ske.

Tåget med timmer skulle passera Ånge när det av någon anledning spårade ur på stickspåret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Godståg spårade ur i Ånge

Mer i ämnet