Foto: SVT

Hotellägaren: ”Viktigt att det sker på samma villkor”

Publicerad

Kramfors kommun jobbar för ett större hotellbygge i Höga kusten.

Eva Kivilompolo som äger hotell Björkudden välkomnar fler gästbäddar så länge det inte blir någon särbehandling från kommunens sida.

Turismen ökar i Höga Kusten och det börjar bli ont om gästbäddar sommartid. Kramfors kommun vill nu se ett stort hotellbygge i området och man är beredd att hjälpa till och ”kratta manegen”. Det kan gälla en nybyggnation eller utbyggnad av ett befintligt hotell.

– Desto fler aktörer som finns i området, desto fler turister kan man ta in, men det viktiga är att det sker på samma villkor, säger Eva Kivilompolo.

Turismen har ökat

Hon har personligen sett hur turismen ökat under de senaste tio åren och även att turister från hela Europa börjat dyka upp. Det behövs fler bäddar konstaterar hon. Om en aktör får lov att bygga ut så vill hon se att även fler får chansen att göra det, då det kan vara krångligt att få göra i ett världarvsområde.

”Räcker för tillfället”

Om ett nytt hotell tillkommer tror hon att det kan bli svårt för alla hotell att täcka hela året med turism då de redan nu har ett låg beläggning under januari och februari månad.

– De har tagit beslut i Härnösand om att bygga ett nytt hotell och det tycker jag räcker för tillfället, säger Eva Kivilompolo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.