Foto: SVT/montage

Omar fick ny fristad – i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en mångårig följetong – Omar Aboubakars kamp för asyl i Sverige.

Efter sju år i Sundsvall och ett ständigt misstroende från Migrationsverket om hans ursprung sökte han till sist uppehållstillstånd i Tyskland, där han nu får stanna.

– Jag är väldigt lycklig nu. Äntligen har min dröm blivit verklighet, säger Omar från sitt hem i Goslar strax söder om tyska storstaden Hannover när SVT skypar med honom.

– Jag trivs här. Jag studerar, och jag har saker att göra. Min tillvaro har blivit meningsfull igen.

Fallet Omar

Omar Aboubakars högsta önskan har hela tiden varit att bli trodd. Det blev han inte av de svenska myndigheterna.

Samma underlag – helt annan bedömning

Hans försäkranden om att han tillhör den förföljda minoriteten bajuni från ön Chula utanför Somalias kust har Migrationsverket ställt sig kallsinnigt till.

Efter flera språkanalyser beställda av Migrationsverket slogs det fast att Omar är kenyan och att han skulle utvisas dit.

Men att språktesterna skulle ha varit direkt avgörande i fallet vill inte Migrationsverket tillstå.

”Språket bara en liten del”

– Språket är bara en liten del av vår bedömning när det gäller var en person kommer ifrån. Det handlar om alla andra uppgifter som personen har lämnat, har Helene Hedebris, stabsjurist vid Migrationsverket, tidigare sagt till SVT.

I Tyskland har en helt annan bedömning gjorts – utifrån i stort sett samma underlag. Där gjordes ett språktest, där det konstaterades att Omar talar bajuni, kommer från Somalia och därmed har asylskäl.

Gjorde allt

Efter nio års kamp för att styrka sin identitet och härkomst som somalier lyckades han till sist. Men alltså inte i Sverige, som var hans stora mål och dröm.

– Jag försökte verkligen uppfylla alla krav och önskemål som de svenska myndigheterna ställde på mig. Jag gjorde allt de bad mig om. Men hela tiden kom nya krav, och till slut förstod jag att de redan hade bestämt sig för att inte tro på mig. Det spelade ingen roll vad jag gjorde. De stal sju år av mitt liv.

Planer för framtiden

– Men jag har det bra nu. Och jag har planer för framtiden.

Omar är förstås glad, lättad och tacksam för den fristad han till sist fick i Tyskland. Och att han där har blivit trodd. Men han känner också en sorg över de förlorade åren i Sverige. Gentemot de svenska myndigheterna känner han en stor bitterhet.

– Migrationsverket borde ge mig skadestånd. De har förstört mitt liv och mitt psyke, säger Omar.

”Förstört mitt liv och mitt psyke”

Omar hann ändå rota sig i Sundsvall under sju år. Och han saknar staden och invånarna.

– Jag saknar Sundsvall jättemycket. Människorna där är snälla. Men åren i Sverige och den långa väntan på besked förstörde mitt pyske.

Migrationsverket säger sig inte ha möjlighet att kommentera asylbeslutet i Tyskland med hänvisning till att man inte har tillgång till de tyska myndigheternas utredning, material och beslutsunderlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Omar

Mer i ämnet