Mordet begicks på en adress i centrala Sundsvall under nyårsnatten. Foto: Eva Harström SVT

Omhäktad för nyårsmordet – fortsätter neka

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i 50-årsåldern som misstänks för mordet på en jämnårig kvinna i Sundsvall under nyårsnatten omhäktades på fredagseftermiddagen.
Kvinnan har vid tidigare tillfällen gått med åklagarens begäran om förlängd tidsfrist. Men inte den här gången.
Rätten gick dock på åklagarens linje – och kvinnan blir kvar i häkte i minst två veckor till.

Det var tidigt på nyårsdagens morgon som polis och ambulans larmades till en adress i centrala Sundsvall. I en lägenhet hittades en kvinna i 50-årsåldern brutalt knivmördad efter en nyårsfest där ytterligare två kvinnor i samma ålder deltog.

Den nu mordmisstänkta kvinnan fanns kvar i lägenheten när polisen kom, och lägenhetsinnehavaren säger i polisförhören att hon delvis blivit vittne till gärningen och att hon sett kniven i handen på den misstänkta kvinnan.

Minns inte

Hon häktades ett par dagar senare på sannolika skäl misstänkt för mord. Enligt uppgift till SVT är hon knuten till både platsen och brottet via den tekniska undersökningen.

Själv säger sig kvinnan bara ha ”små minnesfragment” av kvällen efter att ha druckit tre flaskor vin. Men hon förnekar brott då hon menar att hon inte kan ta på sig något som hon upplever att hon inte har gjort.

Trött men samlad

Efter att inledningsvis ha medgett häktning under utredningstiden har hon på senare tid bestridit vice chefsåklagare Peter Salzbergs begäran om ytterligare förlängd tidsfrist. Och när häktningstiden åter gick ut på fredagen begärde åklagaren två veckor till. Det ledde till en omhäktningsförhandling i Sundsvalls tingsrätt.

Kvinnan medverkade via videolänk från häktet på Saltviksanstalten i Härnösand. Hon såg blek och trött ut, men gav ett samlat intryck.

Kvar i häktet

Åklagaren begärde förlängd häktning fram till den 28 februari, av samma skäl som tidigare. Och efter överläggning bakom stängda dörrar meddelades att kvinnan blir kvar i häktescellen i ytterligare två veckor.

Skälen: att det finns risk att kvinnan på fri fot avviker och/eller undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen.

Hon ska även i fortsättningen ha fulla restriktioner, det vill säga ingen kontakt med omvärlden utöver sin försvarare.

”Jobbigt att sitta häktad”

Efteråt var hennes försvarare, advokat Christian Shumkov, fåordig.

– Jag vill inte ge några närmare kommentarer, säger han till SVT.

Hur mår hon?

– Hon tycker förstås att det är jättejobbigt att sitta fortsatt häktad. Men jag kan inte säga så mycket mer förrän förundersökningen är klar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer