Ann-Charlotte Larsson, samordnare på länsstyrelsen i Västernorrland. Foto: Hans Lindblom/SVT

Omsättningsstödet räddningen för många företagare i pandemin

Publicerad

När pandemin slog till våren 2020 såg många företagare en dyster framtid framför sig. Regeringens speciella stöd har i många fall varit räddningen. Omsättningsstödet är ett sådant.

– Man ska inte skämmas för att man behöver hjälp, säger Ann-Charlotte Larsson på länsstyrelsen.

Omsättningsstödet innebär att näringsidkare som fått tapp i omsättningen på grund av pandemin kan söka stödpengar. Det gäller den som bedriver enskild näringsverksamhet eller annan form av bolag som handelsbolag eller kommanditbolag.

Stödet är uppdelat i fyra stödperioder och länsstyrelsen i Västernorrland, som även handlägger Jämtlands län, har hittills delat ut 59,8 miljoner kronor.

Pengar kvar att söka

Men det finns mer pengar att söka. Prognosen pekade mot att många fler företag skulle anmäla sitt intresse för stödet, än vad som faktiskt gjorts.

– Det kan finnas flera anledningar till det. En del har kanske inte tappat hela 30 procent av omsättningen. Vissa företag har ju gått bra under pandemin också, säger Ann-Charlotte Larsson, samordnare på länsstyrelsen.

Besluten om stödet i Västernorrlands och Jämtlands län fattas av länsstyrelsen i Västernorrland. Pengarna betalas sedan ut av Boverket.

Så många har fått omsättningsstöd

Antal beviljade ansökningar om omsättningsstöd (Västernorrland samt Jämtland):

Enskilda firmor (mars 2020 – juni 2021)

731 beviljade ansökningar på totalt 53 miljoner

Handelsbolag/kommanditbolag (mars 2020 – juni 2021)

32 beviljade ansökningar på totalt 6,8 miljoner

Källa: Länsstyrelsen i Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.