Anna och Najib – mentor och adept. Fast med omvända förtecken. I det här projektet är den unge studenten generaldirektörens mentor. Foto: SVT

Omvända roller – chefen lär av studenten

Publicerad

Att vända på perspektiven för att få syn på helt nya saker. Så kan man beskriva tanken bakom samarbetet mellan Sveriges nyaste myndighet och Mittuniversitet.

Anna är generaldirektör och Naijb är student – två personer från skilda världar, olika i ålder, kön och erfarenheter.
Tillsammans deltar de i ett projekt där hennes myndighet och universitetet samarbetar.

Det handlar om mentorskap, fast med omvända förtecken, för det är Najib som är mentorn och Anna är adepten.

– Det jag är ute efter är nya tankar, säger hon. På DIGG vill vi skapa ett hållbart välfärdsamhälle för framtidens medborgare, och då måste vi ju förstå framtidens människor.

Ska pågå i ett år

När vi träffar Najib Bega och Anna Eriksson på Mittuniversitetet har de hunnit träffas två gånger. Hon är chef över landets färskaste myndighet, DIGG, som ska leda digitaliseringen av den offentliga förvaltningen, och han studerar statsvetenskap på universitetet.

– Hur kan vi göra digitaliseringen effektiv för både unga och äldre, det är det jag tror det här kommer att handla om, säger Najib som var analfabet när han kom till Sverige från Afghanistan 2011.

På fyra år läste han in grund- och gymnasieskolan, och nu pluggar han på Miun. Tanken är att de ska hinna träffas ett par gånger per termin innan projektets slutpunkt om ett år.

I klippet hör du mer om deras tankar kring det här omvända mentorskapet – och vad de hoppas det ska komma att ge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer