Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det spända omvärldsläget och den ökade beredskapen märktes tydligt när det militära stridsfartyget HMS Härnösand lade till vid kaj i Västernorrlands residensstad på fredagen. Foto: Örjan Leek

Omvärldsläget mörkt moln över marint finbesök i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Visbykorvetten HMS Härnösand gästar Västernorrland och Härnösand under helgen då den svenska marinen frirar 500-årsjubileum.

Men när SVT intervjuar fartygspersonal uppger de inte sina namn.

– Det är på grund av det spända säkerhetsläget och den ökade hotbilden, säger Melina Westerberg, kommunikationschef för försvarsmaktens fjärde sjöstridsflottilj.

Visbykorvetten HMS Härnösands besök i den stad som gett henne namnet lockade nyfikna och intresserade när stridsfartyget lade till vid kaj i Västernorrlands residensstad på fredagsmorgonen.

I solskenet på fartygets däck syntes bland andra Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand som gladdes åt det militära finbesöket.

– Vi har våra ambitioner och vi fortsätter vårt lobbyarbete för att marinen ska etablera sig i Härnösand igen, säger han.

Sekretess

Men den höjda beredskapen och det spända omvärldsläget var tydligt kring hela arrangemanget. När media visades runt på fartyget för att ta bilder och göra intervjuer med bland andra fartygschefen nämndes inga namn på någon i personalen.

Det är belagt med sekretess, trots att vi kunde ha intervjupersonerna i bild.

– Det är ett policybeslut som grundar sig på det spända säkerhetsläget och den ökade hotbilden som råder sedan en tid tillbaka, säger kommunikationschefen Melina Westerberg.

I videon berättar fartygschefen hur marinen kommer att fira sin 500-årsdag med början i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer