Lars Andersson chef på IT-brottscenter Nord säger att polisen har verktyg för att identifiera personer på darknet Foto: SVT

Operation Inkognito: ”Ingen är anonym på nätet” – så jobbade polisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisens Operation Inkognito har pågått under drygt två år och riktat in sig på sajten ”Flugsvamp”. Där identifierade de ett stort antal säljare av narkotika och illegala läkemedel.

Tre män från Ångermanland står nu åtalade för bland annat grovt narkotikabrott och penningtvätt.

 – Det är ju bevisningen som är svårhanterad. Hur ska man värdera den? Då måste man först förstå den och det är ju en utmaning för oss när det gäller rättsväsendet i stort, säger Lars Andersson, chef för polisregion nords it-brottscentrum.

Darknet

De tre åtalade männen har inte bara sålt utan också tillverkat preparat som de sen sålt vidare på Darknet, en ganska hemlig del av internet. Att spåra säljare och köpare på Darknet kan vara svårt, men inte omöjligt.

 – Vi har nu verktyg och förmågor att identifiera personer där på olika sätt så man ska inte vara säker, säger Lars Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.