Till höger bild från tidigare manifestation mot nedläggningen av Östavallsågen. Till vänster kommunalrådet Sten-Ove Danielsson (S) som är en av de som deltar i Opinion lives debatt från Ånge den 28 november. Foto: Pierre Ragnehag/Fredrik Israelsson/SVT

Kommunalrådet: ”Vi ska fan inte ge oss!”

Uppdaterad
Publicerad
När sågen i Östavall i Ånge kommun lägger ner, sänder det chockvågor genom en redan hårt drabbad bygd. Kommunalrådet Sten-Ove Danielsson (S) är trött på politikerna i Stockholm.
– Man snackar så mycket om att hela Sverige ska leva, men man gör ingenting åt det. Det är dags nu!

Totalt berörs 100 anställda i en liten by med 200 personer. För Östavall kan det jämföras med att Stockholm skulle förlora 750 000 jobb.

– Det kom som en blixt från en klar himmel, vi var helt oförberedda, säger Sten-Ove Danielsson (S) och fortsätter:

– Folk som köpt hus i Östavall sitter nu med kåkar som sjunker i värde och en oviss framtid.

Nedläggningen drabbar hela Ånge kommun, som redan är hårt ansatt. Sten Ove Danielsson räknar upp alla verk och myndigheter som skurit eller lagt ner verksamheten.

– Försäkringskassan är borta. Lantmäteriet är borta. Postens terminal är borta. Kriminalvården har lagt ner och nu försvinner arbetsförmedlingen med.

Alla drabbas på något sätt

Han får medhåll av Mats Gustafsson på näringslivskontoret.

– Totalt är det drygt 500 jobb som staten tagit ifrån oss utan att ge något tillbaka. Till och med Skogsstyrelsen lade ner. Är det någonting som finns häruppe så är det ju skog!

Alla drabbas på något sätt av nedläggningen. Lena Maris driver en frisörsalong i Ånge. Pappan till hennes 6-årige son jobbar på sågen.

– Jag undrar var alla vi ska bo om glesbygden utrotas? Alla får omöjligt plats i storstäderna.

Om utvecklingen fortsätter i Ånge och folk flyttar därifrån, kommer till slut ingen att bo kvar. Sten-Ove Danielsson är kritisk mot rikspolitikerna i Stockholm.

– Man pratar en massa. Men det händer ingenting, och vi försöker hålla näsan över vattenytan här. En sak är säker, vi ska fan inte ge oss!

Opinion live 28 nov

Visa

I kvällens debatt medverkar bland andra Sten-Ove Danielsson (S), Henrik Jönsson, VD för Norrskog och flera berörda ortsbor.

I studion i Göteborg finns Charlotta Mellander, professor nationalekonomi på Handelshögskolan i Jönköping, Monica Haider (S) och Sten Bergheden (M).

Opinion live sänds direkt från hotell Mittlandia i Ånge klockan 22.00. Publik är välkommen från klockan 21.

För att anmäla sig som publik, maila till opinionlivepublik@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer